İçeriğe atla

Theridion varians

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.49, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24320996 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))


Theridion varians
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Theridiidae
Cins: Theridion
Tür: Th. varians
Theridion varians
Hahn, 1833

Theridion varians, Theridiidae familyasından Holarktik bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Tarihçe

İlk kez 1833 yılında Alman zoolog Carl Wilhelm Hahn (1786-1835) tarafından Theridion varians adıyla tanımlanan tür geçerli revizyon geçirmeden ilk verilen adıyla günmüzde de kullanılmaktadır.

Teşhis anahtarı

Tür teşhis karakteri (Türkiye için): Epijin bölgesi şişkince; opisthosoma beyaz yamalarla kaplıdır[1].

Morfoloji

Boyu 2,5-3,5 mm uzunluğundadır [2]. Ön lateral gözler arka lateral gözler ile bitişiktir. Ön orta gözler siyahtır. Keliserler zayıftır. Prosoma üzerinde koyu uzunlamasına bir şerit bulunur. Prosoma ve sternum sarımsı renklerdedir. Opisthosoma küre biçiminde beyaz yamalarla kaplıdır. Bacaklar zayıf ve sarımsıdır. Kolulus yoktur. Epijin bölgesi şişkincedir[1].

Habitat

Kısa boylu bitkiler üzerinde çalılar ve ot kümeleri arasında, ağaçlarda yapraklar üzerinde bulunurlar. Buralarda küçük ağlar örerler[1]. Büyük Britanya'da ovalarda, çalı ve ağaçlarda, hatta alçak boylu bitkilerde ve duvarlarda da bulunur. Her iki cinsiyetten erginlerine yaz başı ve yaz ortasında rastlanır; bazen erkekler sonbahar başına, dişiler de ekim ayına kadar yaşar[3].

Yayılımı

Holarktik bölgede yayılmıştır[4]. Batı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da özellikle İngiltere'de yoğundur, Galler ve İskoçya'da daha az ve dağınık olarak görülür[3].

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de[5] cinsinin 9 türünden biridir. Karadeniz Bölgesinden kayıt vardır[1].

Kaynakça

  1. ^ a b c d Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. ^ Bellmann H. (2001): Kosmos-Atlas Spinnentiere Europas
  3. ^ a b "Summary for Theridion varians (Araneae)". 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  4. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2012. 
  5. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar