İçeriğe atla

Sultan (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.22, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24312807 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Sultan
TürDrama Komedi
SenaristYıldız Bayazıt
Seray Şahiner
YönetmenAzime Kanal
Şengül Halat
BaşrolNurgül Yeşilçay
Şahin Irmak
Merve Altınkaya
Nur Sürer
Settar Tanrıöğen
Hande Dane
Seray Gözler
Hüseyin Karaca
Orhan Şimşek
Orhan Güner
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı20
Yapım
YapımcıCengiz Keten
MekânDiyarbakır
Yayın bilgileri
KanalKanal D (HD)
Görüntü formatı576i (SDTV)
1080i (HDTV)
Ses formatıStereo)
Yayın tarihi28 Mayıs 2012 (2012-05-28) - 29 Ekim 2012
DurumuSona Erdi.

Sultan, 28 Mayıs 2012 tarihinde Kanal D'de yayınlanmaya başlayan ve İstanbul Mass Media tarafından yapımı gerçekleştirilen televizyon dizisi. Yönetmenliğini Azime Kanal ve Şengül Halat'ın üstlendiği, senaryosunu ise Yıldız Bayazıt ve Seray Şahiner'in kaleme aldığı dizi, Sultan'ın Şeyhmus ile yaşadığı aşkı ve kendi başına ayakta kalma çabasını konu almaktadır. Nurgül Yeşilçay dizide Sultan; Şahin Irmak ise Şeymus rolüyle başrolde yer almaktadır. Dizinin çekimleri Diyarbakır'da yapılmaktadır ve böylece burada çekilen ilk dizi olma özelliğini taşımaktadır.[1] Dizi 29 Ekim 2012'de bitmiştir.

Prodüksiyon

Sultan rolüyle dizide yer alan Nurgül Yeşilçay, 2012 yılında bir dizide yer almayı düşünmediğini Hürriyet'e verdiği röportajta belirtti.[2] Ayrıca kendisine gelen projeyi okumadan bir ay beklettiğini ve sonradan okuyup kabul ettiğini açıkladı.

Oyuncu kadrosu

Diziye adını veren ve iki rakip aileden birinin kızı olan Sultan'ı Nurgül Yeşilçay canlandırmaktadır. Sultan'ın kocası olan ve 15 yıl sonra Fransa'dan "oğlum" dediği François'yla geri dönen Şeyhmus rolünü Şahin Irmak oynamaktadır. Settar Tanrıöğen, Sultan'ın babası ve Zülküf'ün çocukluk arkadaşı Aziz rolündedir. Şeyhmus’un annesi, Zülküf’ün karısı Ayşe karakterini Nur Sürer oynamaktadır. Seray Gözler, Aziz'in karısı, Sultan ve Yılmaz dahil dört çocuğun annesi Karaca'yı canlandırmaktadır. Şeyhmus’un babası ve aslen ağa çocuğu olan Zülküf rolünde Orhan Güner yer almaktadır. Merve Altınkaya, İstanbul'daki hayatından kaçmış ve Diyarbakır'a okumaya gelmiş Pınar'ı oynamaktadır. Bilal'in oğlu, Şeyhmus'un yeğeni Kerim rolünde Hüseyin Karaca yer almaktadır. Hande Dane, Mehmet’in karısı ve evin küçük gelini Dicle'yi canlandırmaktadır.

Karşılama

Dizi yayınlanan ilk bölümü sonrası sosyal medyada olumlu yorumlar alırken[3] çeşitli açılardan da olumsuz eleştiriler aldı. Posta yazarı Mesut Yar, dizinin uzun süredir ekranlarda dayatılan "aşiret-töre-infaz üçgeni"nde gerçekleşen diğer coğrafik dizilerin tersine yarı trajik yarı da komik bir havası olduğunu yazdı.[4] Radikal'den Tayfun Atay, dizinin tema ve hikâyesinin özgün olmadığını; dizinin Kürt coğrafyasında geçtiğini ve dizinin belli yerlerinde Kürtçe konuşulabileceğini belirtti.[5] Dizinin "kadın sorunu"nu temel alırken hem "yerli oryantalizm"le hem de "beyaz" feminizmle malûl bir çalışma olduğunu da aynı yazıda ifade etti. Ayrıca yazısını "Keşke bir de Kürtlüğe bakarken oryantalistik, kadınlığa bakarken de etnosentrik (Beyaz Türk) motiflerden uzak durulabilseydi." sözleriyle bitirdi.

Dizide konuşulan Diyarbakır ağzına yönelik olumsuz görüşler belirtildi. Sabah'tan Yüksel Aytuğ, yazısında Diyarbakırlıların sanal alemde bölgelerine özgü şivenin bu dizide harap edildiğini, bunun saygısızlık olduğunu dile getirdiklerini belirtti. Kendisi de bu görüşü onayladığını yazdı.[6] Mesut Yar ise, her oyuncunun farklı bir şive ya da aksanla konuşuyor olması “Diyarbakır” ağzının bir türlü tutturulamamasına neden olduğunu ifade etti.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Bu akşam başlıyor". Hürriyet. 26 Mayıs 2012. 30 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  2. ^ "Sultan yeni bir hayata yürüyor". Hürriyet. 21 Mayıs 2012. 25 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  3. ^ "Kanal D'nin yeni dizisi "Sultan" ekranı da, gönülleri de fethetti". 18 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  4. ^ a b Yar, Mesut (30 Mayıs 2012). "Pazartesilerin sultanı belli oldu!". Posta. 
  5. ^ Atay, Tayfun (3 Haziran 2012). "Oryantalist aksan, feminist aksaklık". Radikal. 19 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012.  Bilinmeyen parametre |= görmezden gelindi (yardım)
  6. ^ Aytuğ, Yüksel (30 Mayıs 2012). "Akortsuz 'Sultan' makamı". Sabah. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012.