Steatoda paykulliana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.52, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24311615 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))


Steatoda paykulliana
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Lycosoidea
Familya: Theridiidae
Cins: Steatoda
Tür: S. paykulliana
Steatoda paykulliana
Walckenaer, 1805

Steatoda paykulliana, Theridiidae familyasından Avrupa'da Akdeniz'den Orta Asya'ya kadar olan bölgede yaşayan bir örümcek türü. Isırığı tehlikelidir ve bu yüzden Felemenkçede «yalancı karadul» (valse weduwe) adıyla anılır.

Tarihçe

İlk kez 1805 yılında Fransız bilgin Charles Athanase Walckenaer (1771–1852) tarafından Theridion paykullianum adıyla tanımlanan tür 1964 yılında Maretic, Levi & Levi tarafından Steatoda paykulliana adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji

Seksüel dimorfizm boyca belirgindir. Dişi 13 mm, erkek 6 mm boyundadır. Prosoma genellikle simsiyahtır. Opisthosoma ön kenarında sarımsı ya da kızmızımsı şerit olan daha parlak renktedir. Ayrıca düzenli olarak daha geniş uzunlamasına çizgi birkaç noktada kısa çizgilerle birleşir. Bacaklar tekrenk siyah ya da kahverengi gölgelidir.

Habitat

Kayalık kuru alanlar ana yaşam habitatlarıdır.

Yayılımı

Avrupa'da Akdeniz ülkelerinden Orta Asya'ya kadar alanda yayılım gösterir[1].

Türkiye'deki durumu

Türkiye'deki[2] 8 türünden biridir.

Tehlikesi

Yapılan laboratuvar deneylerinde dişi Steatoda paykulliana zehrinin fare ve kobay üzerinde zehirlenme belirtileri göstermiştir. En sık görülen semptomlar kramp, felç, hareket koordinasyonu bozuklukları ve salya artması olarak sıralanabilir. Bir ya da birkaç ısırığa maruz bırakılan kobayda ölüm gözlenmemişken, kısa aralıklarla artan sayıda ısırığa maruz bırakılınca ölüm olmuştur.[3]

Kaynakça

  1. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 22 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012. 
  2. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ Maretic Z., H. W. Levi & L. R. Levi (1964): The theridiid Spider Steatoda paykulliana, poisonous to mammals

Dış bağlantılar