İskilipli Atıf Hoca / Kelebekler Sonsuza Uçar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.11, 5 Aralık 2020 tarihinde InternetArchiveBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24293499 numaralı sürüm (1 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7)
İskilipli Âtıf Hoca
Filmin afişi
YönetmenMesut Uçakan
YapımcıMustafa Çelik
SenaristMesut Uçakan
OyuncularYılmaz Zafer
Haluk Kurtoğlu
Gülay Pınarbaşı
Kadir Savun
MüzikÖzhan Eren
Görüntü yönetmeniÜmit Ardabak
KurguAyhan Ergürsel
StüdyoAtlas Nehir İletişim
Yapım yılı1993, Türkiye
Süre1:46:54
DilTürkçe
Diğer adlarıKelebekler Sonsuza Uçar

İskilipli Âtıf Hoca / Kelebekler Sonsuza Uçar, 1993 yapımı Türk filmidir. Yönetmenliğini Mesut Uçakan'ın yaptiğı filmin senaryosu Mesut Uçakan, müzikleri ise Özhan Eren'e aittir.

Mehmed Âtıf, Âtıf Hoca, İskilipli Mehmed Âtıf Hoca, İskilipli Mehmed adlarıyla bilinen döneminin önde gelen bu isminin, Şapka Kanunu'na muhalefet etmek suçlamasıyla cumhuriyetin kuruluş yıllarında yargılanmasını ve idam edilmesini anlatır.

Özeti

Film, evi aramaya gelen üç polisle başlar. Arama yapılırken evin hanımının pişirdiği kahveleri hoca bizzat onlara götürürken polisler, onu sorgulamaya götürmek durumunda olduğunu söylerler. Bir yandan bu sorgulamalar ve arkasından gelen mahkeme gösterilirken Genç Hukukçular Derneği başkanı olan Avukat Ferit'in 68 yıl sonra bu mahkemeyi incelemek için İskilipli Hoca'nın doğduğu köye gider, orada artık yaşlanmış olan kızından konuyla ilgili bilgi almak ister. Bu arada o köyde yaşayan bir şeyhin ona "Hoca ölmedi, yaşıyor" demesinden ve onun genel olarak şahsından etkilenir.

Araştırmaları, 1926'da İskilipli Hoca'yı ve başkalarını duruşmaya çağırıp cezâlandıran mahkemenin haksız bir karar verdiği yolundaki şüphesini gittikçe kuvvetlendirmektedir. Nihâyet hukûkun üstünlüğüne inanmış Genç Hukukçular Derneği'ni İskilipli Mehmed Âtıf Hoca'ya iâde-i îtibâr dâvâsı açılarak Türk hukûkunun aklanması konusunda karar alınır.

Film, seyirciye bu konuda târihî araştırma yapılmış izlenimi vermekte, iâde-i îtibar dâvâsı için yapılan bu başvurunun 1995'te yapıldığını, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'ya îtibarlarının iâde edilerek İstanbul'da inşâ edilmiş anıtmezara taşındığını, İskilipli Mehmed Âtıf Hoca'nın dosyasının incelenmekte olduğunu söylemektedir.

Oyuncular

Yapım Ekibi

Ödüller

  • Antalya Portakal Halk Jürisi ödülü
  • T.C. Yazarlar Birliği en iyi yönetmen ödülü
  • BİRSAD en iyi film

Dış bağlantılar