Metokhites’in Kilise’nin Maketini İsa’ya Sunması (Kariye Müzesi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.33, 5 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24270905 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Kariye'nin maketinin İsa'ya sunulması, Kariye Camii, İstanbul

Kariye Camii'sine batıdan girildiğinde iç nartekste asıl yapıya (naos) giriş kapısının dış kısmının üstünde yer alan ve yapının kurucusu Theodoros Metokhites'i, İsa’ya kilisenin inşasını tamamlayıp maketini sunarken gösteren mozaikle işlenmiş sahnedir.[1]

Kariye Camii, Orta Çağ'da bir Azize Kurtarıcı Hora Manastırı adlı Bizans Rum manatırının kilisesi idi. 14. yüzyılda Bizans imparatoru tarafından Azize Kurtarıcı Hora Manastırının kurucusu (kretor) olarak atanıp yapıyı yenileyen, mozaiklerle bezeten Theodoros Metokhites, Baş Hazinedar (Baş Logothetes) olarak görevli bir Bizans aristokratı idi. Mozaikte Metokhites'in arka kısmında “kurucu, hazinenin görevlisi Theodoros Metokhites” yazısı bulunmaktadır.[2] İsa’nın iki yanında ise “İsa Mesih, yaşayanların yeri” yazılıdır. Kutsal Kitap'taki "Yaşayanların diyarında, Rab'bin huzurunda yürüyeceğim." ifadesine gönderme yapılmaktadır[3]

Büyük Logotheslere özgü başlık giymiş Metokhites diz çökmüş vaziyette (proskynesis duruşunda), İsa ise bir taht üzerinde oturur vaziyette, keder dolu bir yüz ifadesiyle resmedilmiştir. Bir eli ile takdis eden, diğer eli ile değerli taşlarla bezeli Kutsal Kitabı tutan mavi giyimli, sakallı İsa'da herhangi bir yüz ifadesi yoktur[3]. Kompozisyonun sağ kısmı boştur.

Kaynakça

  1. ^ Demirci, Ece. "14. Yüzyıl Mozaiklerine Tarihsel Bir Bakış: Kariye". Tarih Ekonomi ve Siyaset Araştırmaları Derneği, 25 kim 2019. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  2. ^ "Kariye Müzesi Mozaikleri". 19 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2020. 
  3. ^ a b Keykubatlı, Sercan. "İkonlarıyla Khora Manastırı Katholikonu". Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi seminer ödevi, Antalya, 2018. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2020.