Yukarıkırzı, Aydıntepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
07.28, 5 Aralık 2020 tarihinde InternetArchiveBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24258381 numaralı sürüm (1 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7)
Yukarıkırzı
Harita
Bayburt
Bayburt
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlBayburt
İlçeAydıntepe
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam760
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0458
Posta kodu69550
Resmî site
[1]

Yukarıkırzı, Bayburt ilinin Aydıntepe ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün adı eski Türkçede Kır`ın üstü manasına gelen "Kırzı" kelimesinden gelir ki nitekim köyün adı "yukarı kırzı"dır. Kurulduğu yer itibarı ile dağın yamacına yakın, ovanın ise hafif yukarısında olması nedeniyle bu isim verilmiştir diye düşünülüyor...

Tarih bakımdan büyük öneme sahip olan yukarı kırzı köyü Bayburtta kurtuluş kıvılcımının ilk ateşlendiği yerdir[kaynak belirtilmeli]. Ki bunu 20 şubatta kutlanılan Yukarı Kırzı kurtuluşunun hemen ertesi gün olan 21 şubatta bayburtun kurtuluşu kutlanmasından anlamaktayız.

Özellikle çeşitli röportaj ve tarihi vesikalara bakılınca bunu daha net görebiliriz.

Kültür

Yukarı Kırzı Köyü genel olarak Bayburt Kültürünü benimsemiştir. Yöresel kıyafet olarak Erzurum'da da çok kullanılan kadın giysisi olarak ehram, erkek giysisi olarak ise klasik bir giyimi vardır. Düğünler cuma gününden başlamak koşulu ile üç gün sürmektedir. Yöresel ağız özellikle Erzurum yöresiyle neredeyse birebir örtüşmektedir.

  Yörede tarihi yapıları,ermeni mezarlıkları,eski çağlara ait mağaraları ve her dağının taşının bir geçmişi olan bir köydür.

Yemek kültürü arasinda son derece geniş bir mutfağa sahip olması nedeniyle kaybedilmeyen kültürel değerleri arasındadır. Özellikle kendine has yemekleri bugün istanbulda çeşitli lokantalarda özel olarak yaptırılmaktadır. Bayburt tava ,herse,imir dolması,galacoş,tel helvası, bunlardan sadece bir kaçıdır.

Coğrafya

Bayburt iline 20 km, Aydıntepe ilçesine 5 km uzaklıktadır. Köy aynı zamanda Bayburt-Trabzon arasındaki mesafeyi 1-1.5 saat düşüren Salmankaş tünelinin yolunu içinde barındırmasıyla Trabzon istikametinde önemli bir geçiş noktası olmuştur.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 760
1997 828

Dış bağlantılar

Şablon:Portal