İçeriğe atla

Çaparkayı, Şabanözü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
06.35, 16 Ekim 2020 tarihinde InternetArchiveBot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23793051 numaralı sürüm (2 kaynak kurtarıldı ve 0 kaynak ölü olarak işaretlendi.) #IABot (v2.0.7)
Çaparkayı
Harita
Çankırı
Çankırı
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇankırı
İlçeŞabanözü
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam238
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0376
Posta kodu18650

Çaparkayı, Çankırı ilinin Şabanözü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

BOZOKLAR'ın Kayı Boyundan gelmektedir... Köyün İsmide Çaparkayı Olarak geçmiştir...

Köylünün birbiri ile kaynaşması, tanışması için her yıl yayla yolunda çamlıkta haziran ayında köy şenliği yapılmaktadır.

Yemek kültürü zengindir. Tarhana çorbası meşhurdur. Yemekleri höşmerim, baklava, pekmezli haside, irmik helvası, sütlaç, bazlama, yazma çöreği vardır.

Coğrafya

Merkezi'nin güney-batısında, Aydos-Eldivan dağları ararasında, Sanı Deresi Vadisi'nde Müsellim, Taşlıtepe, Sanmsakçı, Evliya Tepeleri arasında kurulmuştur.İl güneyindeki düzlük, ileride oldukça geniş bir ova oluşturur. Kuzeyde Kurşunlu, batıda Orta, Çubuk ve Kalecik, doğuda Çankırı Merkez İlçe, Eldivan ve güneydoğuda Korgun ilçeleri ile çevrelenmiştir. Köyleri genellikle tepe eteklerinde yerleşmiştir.

Yüzey Şekilleri

594 Kilometrekare yüz ölçümlüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.100 metredir, İlçe, volkanik kayalardan Aglomera Bazalt Andezitten oluşan yamaçlarda ve Sanı deresinde kurulmuştur. Kurşunlu, Çerkeş, Ilgaz deprem kuşağı içinde bulunur. 1943 depreminde hasar görmüştür. İlçe, îç Anadolu'nun yüksek platolarından Kuzey-Anadolu sıra dağlarına geçiş bölgesinde yer almaktadır.Kuzeybatıda Dumanlı ve Elden, batıda Yıldırım ve Aydos, doğuda Eldivan, kuzeydoğuda Sanı en önemli yükselti ve dağlarıdır. Yükseltileri 1800 - 1950 metre arasındadır. Çankırı ile irtibatı sağlayan Arapboğazı ise başlıca geçit olarak sayılır.

Bitki Örtüsü

Aydos, Elden ve Eldivan Dağları yer yer ormanlarla kaplıdır. Meşe, karaçam, ardıç, kısmen sarıçam orman dokusunu oluşturmaktadır. Su kenarlarında söğüt, kavak ile açık arazilerde ahlat, alıç gibi ağaç türleri görülmektedir. Büyük alanlarda ise ilkbahar ortası gelişmeye başlayıp, yaz mevsiminde sararıp gelişimini tamamlayan bozkır bitki örtüsü hakimdir. Elverişli toprak alanlarında halen fidan dikimi çalışmaları devam etmektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 238
1997 242

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal