İçeriğe atla

Atkins diyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.57, 13 Eylül 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23232392 numaralı sürüm (Zararları Nelerdir: düzeltme)

Atkins diyeti (orijinal adıyla Atkins Nutritional Approach) bir düşük karbonhidrat diyetidir. Amerikalı kardiyolog ve Dr. Robert Atkins tarafından yaratılmıştır. 1972'de yayınlandığından beri dünya çapında popüler olan diyetlerden biridir.

Atkins diyetinde temel amaç karbonhidrat tüketimini en aza indirmek ve bu sayede vücudun enerji olarak yağ depolarını kullanmasını sağlamaktır. Popüler protein diyetlerinin temelini oluşturan atkins diyetininde aynı zamanda yüksek miktarda yağ tüketimine de izin vermesidir. 1927 yılından beri birçok insan tarafından uygulanmış olan bu diyet günümüzde yapılan yeni nesil araştırmalar sonucunda büyük oranda geçerliliğini yitirmiş bulunmaktadır.

Nasıl Uygulanır

Atkins diyeti 2 hafta uygulanan bir beslenme programıdır. Bu zaman dilimi içerisinde hastalar istedikleri kadar saf protein kaynağı tüketebilir. Bu konuda Atkins diyeti, kullanıcılarına herhangi bir sınırlama getirmemiştir. Diyette en büyük sınırlama karbonhidratlar üzerindedir. Diyetin temel kuralı günlük günlük karbonhidrat tüketiminin 20 g (1-2 dilim ekmek veya 1 adet meyve) üzerinde çıkamaması yönündedir. Özellikle beyaz undan yapılmış ekmek, kurabiye, makarna ile beraber pirinç tüketimi diyet boyunca tamamen yasaktır. Atkins diyetinde yağ tüketimi üzerinde de herhangi bir sınırlama yoktur. Aksine Dr. Atkins, diyet süresince yağ tüketimini arttırmaya teşvik etmektedir.

Diyetin Amaçları

  1. Enerji metabolizmanın karbonhidrat ile olan bağını kısa süreli olarak devre dışı bırakıp enerji kaynağı olarak yağların kullanılmasını sağlayarak kilo verme sürecini hızlandırmak ve adipoz dokuda(yağ doku) kayıp sağlamak.
  2. Karbonhidrat alımını azaltarak kilo verme sürecindeki önemli engellerden birisi olan İnsülin direncinin oluşmasını önlemek.
  3. Protein tüketimini arttırarak iştah metabolizmasını kontrol etmek.
  4. Kısa süre içerisinde kilo kaybı sağlamak.

Yararları ve Kullanılabilirliği

  • Atkins diyeti de diğer düşük karbonhidratlı diyetler gibi ketojenik bir diyettir. Ketojenik diyetlerin özellikle epilepsi hastalarında nöbetlerin sıklığını azalttığı ve bu diyeti uygulayan hastalarda iyi hal gözükebileceği yönünde birçok araştırma yapılmıştır.
  • Uygulayan kişiye hızlı bir şekilde zayıflamayı vadettiğinden dolayı ilgi çekmektedir.

Zararları Nelerdir

  • Tek yönlü beslenme temel alındığından günlük alınması gereken besin ögelerini tam karşılayamamaktadır
  • İçerdiği yüksek protein sebebiyle sindirim sistemini yormaktadır.
  • Proteinlerin sindirim ve yıkım ürünleri olan ürik asitler böbrek yolu ile atılacağından, fazla protein alımının sürekliliği böbreklerde geri dönüşümsüz hasarlar meydana getirebilecektir.
  • Vücut karbonhidrat yerine yağları enerji olarak kullanacağından, dolaşımda keton cisimleri artacaktır bu durumda nefes kokusu, uyku hali ve susuzluk durumları sıklıkla görülebilmektedir.
  • Uzman görüşleri Atkins diyeti gibi düşük karbonhidratlı diyetler ile hızlı şekilde verilen kiloların kalıcı olmadığı yönündedir.

Kaynakça

  1. Mayoclinic
  2. Kverneland, Magnhild, et al. "A prospective study of the modified Atkins diet for adults with idiopathic generalized epilepsy." Epilepsy & Behavior 53 (2015): 197-201.
  3. Atkins Diet[ölü/kırık bağlantı]
  4. Beslenme Rehberim
  5. Kim, Jeong A., et al. "Efficacy of the classic ketogenic and the modified Atkins diets in refractory childhood epilepsy." Epilepsia 57.1 (2016): 51-58.
  6. Bİlkent Üniversitesi