Ercüment Rıza Tarcan
Ercüment Rıza Tarcan, İstanbul( 1918, 12 Aralık 2005) Türk mimar ve eğitimci.
1944 yılında İDGSA Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Tarcan, serbest mimar olarak çeşitli çalışmalara imza attı. Emniyet Sandığı’nda eksperlik, İstanbul Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi etüd mimarlığı, Ankara Cebeci Sineması şantiye şefliği, İstanbul Belediyesi İpek Sineması’nın tiyatroya tadil işinin proje ve dekorasyon işlerini üstlendi. Tektar adlı mobilya fabrikasını kurdu.
Bir süre Tekel Genel Müdürlüğü’nde görev yapan Tarcan, Beyoğlu Vakko mağazasının mimari ve dekorasyon proje ve uygulamasını yaptı, bu yapıyı ve düzenlemeyi çağdaş bulan İDGSA tarafından 1962 yılında diploma jürisine davat edildi. 1962 yılında İstanbul Üniversitesi İnşaat Bürosu Başkanlığı’na davet edildi ve üniversite gelişme projesinin düzenlenmesi çerçevesinde Diş Hekimliği ve İktisat Fakültesi binalarını yapımı gerçekleşti. 1965’ten sonra da çeşitli mağaza ve sinema projelerini yaşama geçirdi.
Tarcan, 1945 yılında Açıkhava tiyatrosu proje yarışmasında mansiyon aldı. ODTÜ Atatürk Anıtı yarışmasında birinci ödülü alan Şadi Çalık’ın ekibinde yer aldı. Süleymaniye Camisi ve Selimiye Camisi üzerine belgesel filmler yaptı.
Ercüment Tarcan çeşitli yıllarda Kadıköy Mühendislik Mimarlık Yüksek Okulu’nda DGSA’nın Mimarlık Yüksek Okulu, Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu, Dekoratif Sanatlar Bölümü’nde ve daha sonra Akademi’nin Mimar Sinan Üniversitesi’ne dönüşmesinin ardından Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı.
Ayrıca etno/müzikolog, bilimsel araştırmacı ve piyanist Halûk Tarcan'ın ağabeyi, Türkiye'nin ilk beyin cerrahisi uzmanı ve bestekâr Prof. Dr. Bülent Tarcan'ın da kardeşidir.