İçeriğe atla

Damladere

Vikipedi, özgür ansiklopedi
02.59, 26 Nisan 2020 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 22189406 numaralı sürüm (→‎top: plaka kodu ekleme AWB ile)
Damladere
Harita
Amasya'nın Türkiye'deki konumu
Amasya'nın Türkiye'deki konumu
Amasya üzerinde Damladere
Damladere
Damladere
Damladere'nin Amasya ilindeki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAmasya
İlçeHamamözü
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım712 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam280
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0358
İl plaka kodu05
Posta kodu05720
Resmî site
[1]

Damladere, Amasya ilinin Hamamözü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köyün ilk adı "DANKAZA" olarak konulmuştur.Tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde (Evliya Çelebi Seyahatnamesinden SeçmelerSayfa:24) Dankaza köyünden bahsetmektedir.1924 Yılında Muhtarlık olmuştur.Daha sonra ismi "DAMLADERE" köyü olarak değiştirilmiştir.

Kültür

Okur yazarlık oranlarında yaklaşık %90'a varan bir durum söz konusudur.

Geleneksel yemekler arasında toyga aşı(yayla çorbası),tarhana çorbası,bütün aş, yaprak sarması,keşkek ve haşhaşlı çörek en bilinenler arasındadır.Bazı evlerin önünde fırınlar bulunmakta ve belli başlı zamanlarda köyde, köylü kendi ekmeğini yapmakla beraber köylü hep beraber fırında keşkek yemeği yapmaktadır.

Geleneksel kültürden gelen kırklar semahı, düğünlerde oynanan sinsin (ateş etrafında kovalamaca oyunu)yöresel halk oyunlarıdır.

Coğrafya

Bağlı olduğu Amasya il merkezine 97 km., Merzifon'a 40 km., Gümüşhacıköy'e 21 km., bağlı olduğu Hamamözü ilçesine ise 2 km.uzaklıktadır. Çorum il merkezine ise 45 km. mesafede yer almaktadır.

İklim şartları olarak İç Anadolu Karasal iklim şartları ile Karadeniz iklimi arasında geçiş özellikleri gösterir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazın ise sıcak ve kurak bir hava yapısına sahiptir.

Çevrede bulunan bazı köyler; Göçeri,Dedeköy, Gölköy, Çayköy, Karasoku Yeşilpınar ve İkizce vb. dir.

Tarım ve hayvancılık çok yaygın olmamakla birlikte köyde küçük çaplı büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Tarım alanında; buğdaygiller, şeker pancarı, soğan, tütün gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir.

Rakım 750 metredir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 237
2000 364
1997 336

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.köyde ekimi yapılan en önemli ürün tütündür. Tütün harici nohut, mercimek, şeker pancarı, buğday, arpa ekimi yapılmaktadır. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal