İçeriğe atla

Deretepe, Araç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.26, 3 Nisan 2020 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 21960421 numaralı sürüm (iklim/ekonomi/altyapı silme AWB ile)
Deretepe
Harita
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKastamonu
İlçeAraç
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2018)
 • Toplam154
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0366
Posta kodu37820
Resmî site
[1]

Deretepe, Kastamonu ilinin Araç ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Dereköy , Tepeköy Kösler köprübaşı mah ve çorak isimli beş mahalleden oluşur. Dere ve Tepe köylerin birleşiminden gelir ismi. Köyde sit alanı olarak hacıbuarı ve doruk vardır. Özel mülk olan doruk bir höyüktür. Köyün kurulması milattan öncesine dayanmaktadır, bunun kanıtı sit alanlarında bulunan tarihi eserlerdir. Günümüzde yaşayan halkın kökleri araştırıldığında köyün yerli ve kurucu halkı BARLASLAR a dayanır. Barlaslar yaklaşık 500_600 yıl önce bu köye ve çevre köylere yerleşmişlerdir,yakındaki İĞDİR kasabasının anlamı orta asyadan gelmektedir.Oğuz Türklerinin 24 boyundan birinin adı İĞDİR dir.Kökleri TİMUR un babasının kabilesine dayanmaktadır.oradanda Horasan a giden BARLASLAR Kastamonu yöresine SİİRT üzerinden geldikleri söylenir rivayete göre bir kısmının siirt te kaldıkları ve oraya yerleştikleri söylenir.[1] köy halkını oluşturan BARLASLAR ın gazeteci abimiz Sn.Mehmet BARLAS VE Ailesi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.Sn.Mehmet BARLAS Gaziantepli bir sevdiğimiz bir gazetecimizdir,abimizdir.

Kültür

Köy de okuma yazma oranı çok yüksektir.Okuyan kişilerin çoğu İstanbul a ve Ankara ya gitmiştir.Köy ün esas zanaatı eskiden DOKUMACILIK VE ŞEKERCİLİK ti.Köydeki erkeklerin çoğu kumaş dokumacılığını ve akide şekerciliğini öğrenmiştir.İSTANBUL daki birçok meşhur şekerci köy mensubudur.HACI BEKİR,OSMAN NURİ,ŞEKERCİ ALİ UZUN,KASTAMONU ŞEKERCİSİ.ARAÇ ŞEKERCİSİ Sayılabilir.ŞEKERCİ UZUNGİL KURUCUSU MEHMET ALİ UZUN kastamonulu değil aile Ispartalı dır....Köyün geleneksel yemekleri arasında Bandurma, Mıhlama, Hamur Karıştırma erişteli mercimek çorbası vardır. Ramazan aylarında gelip geçen yolcular ın iftarını açması için sokağa iftar sofrası kurulur teravi sonrası köy odasında güncel sohbetler olur. Yazın köyün nüfusu ikiye katlanır ve gençler tömbeklerin öğeninde sohbet ederler. Köyde her ailenin takma adı, yani lakabı vardır: Sakagil, Gıra gil, Hasanagil, Tömbekler, Eriştagil, Yürükgil gibi. Ayrıca insanların da takma adları vardır. Örneğin Cırık Yadük, Goca Cingan, Cazgır, Kel Ahmet şeklinde. Köyde mizah ön planda olup insanları sevecen ve neşelidir.Köy ün insanları çok yardımsever dir.Tüm Kastamonu da olduğu gibi burada da yardıma ihtiyacınız olduğu takdirde tüm işini gücünü bırakıp size yardıma koşarlar.Mesela yol sorun işini gücünü bırakır sizi sorduğunuz adrese kadar götürür.İkramı çok severler ikram edilen şeyin yenilmesini veya içilmesini isterler yenilip içilmez ise üzülürler.mutlaka içilmesi veya yenilmesi ısrarla istenir.

Coğrafya

Kastamonu il merkezine 68 km, Araç ilçesine 23 km uzaklıktadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 117
1997 84

Kaynakça

Dış bağlantılar

Şablon:Portal