İçeriğe atla

Gracchus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.09, 22 Aralık 2018 tarihinde Kibele (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 20228633 numaralı sürüm (kaynaksız)

Gracchus kardeşler, Antik Roma'da pleb sınıfına mensup bir aileden gelen kardeşlerin adıdır.

Tarihe "Gracchus kardeşler" olarak geçen Tiberius ve Gaius sosyal reform uğruna öldürülmüşlerdir. Tiberius Roma Senatosu mensuplarınca sistemi Roma'nın alt sınıflarına daha uygun hale getirmeye çalıştığı için öldürülmüştü. Patricilerin (üst sınıf) büyük çiftliklerinin boyutlarını sınırlamaya çalışmışlardı. Bu şekilde pleblerin (alt sınıf) patricilerle rekabet etmesi sağlanacaktı. Gaius ve birçok yandaşı MÖ 121'de Senato'nun büyük bölümünün patriclerden oluşuyor olması sebebiyle öldürüldü.

Tiberius Gracchus savaştan dönen çiftçilere toprak dağıtılması işini sağlıklı yürütebilmek için senatodan bağımsız bir komisyon kurmuştu.Bu komisyon, çiftçiler cephedeyken zengin toprak sahipleri tarafından gasp edilmiş arazilerin geri alınabilmesi için belli bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktaydı,fakat devlet bütçesini elinde bulunduran senato kendi üyelerine zarar verecek bu uygulamaya herhangi bir destekte bulunmayacaktı.Bu sırada çok ilginç bir olay gerçekleşir. Pergamon kralı III. Attalos ölümünden sonra krallığını Roma'ya bırakılmasını istediği haberi Roma'ya ulaşır.Yani Roma herhangi bir savaşa girmeden Pergamon krallığını eline geçirecektir. Gracchus ise bu durumdan yararlanarak bu topraklardan gelecek gelirin komisyonda kullanılmasını talep eder. Senato ise bu isteği bir meydan okuma olarak algılar. Senatoda Gracchus'un talepleri çok sert bir şekilde eleştirilir. Quintus Pompeius,Tiberius Gracchus'un amacının Pergamon Krallığı olduğunu iddia etti ve aynı sene Gracchus tiran ve yozlaşmış bir olarak lanse edilmeye başladı ve MÖ 132 yılında tribunus seçimlerinde öldürüldü.

Gaius ise ağabeyinin bu reformunu devam ettirmek istemiş fakat yeterli desteği alamadığı için bu reform çalışmalarından vazgeçildi.

Spartaküs ve Gladytör filmlerinde kurgusal Gracchus karakterleri de vardır. Ayrıca Fransız devrimcilerinden Noël Babeuf'un lakabıdır.