İçeriğe atla

7. Müslüman Tugayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
7. Müslüman Tugayı
Etkin18 Aralık 1992–1995
ÜlkeBosna-Hersek
SınıfıOrdu
TipiDağcı Piyade
BüyüklükTugay 300 ila 1.500 kişi
KarargâhZenica
SavaşlarıBosna Savaşı Neretva 93' Operasyonu
Komutanlar
Ünlü
komutanları
Mahmut Karalić, Asim Koričić

7. Müslüman Tugayı (Boşnakça: 7. muslimanska brdska brigada) Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nda (ARBiH) bir tugaydı. Sık sık Sırp ve Hırvat medyası tarafından yanlış yorumlandı ve El-Mudzahid olarak bilinen Arap gönüllüler - 1992-95 Bosna Savaşı sırasında savaşan çeşitli İslam ülkelerinden yabancı savaşçılar - ile karıştırıldı. 7. Tugay 1000'den fazla yerel askere sahipti ve Bosna Ordusu'nun 3. Kolordusunun bir parçasıydı. Ancak, El-Mudzahid ise bağımsız bir müfrezeydi.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Yedinci Müslüman Dağ Tugayı (Boşnakça: 7. muslimanska brdska brigada) 18 Aralık 1992'de, askerleri Vlasiç platosunda bulunan Zenica'daki Bosna-Hersek Cumhuriyeti Geçici Bölgesel Savunma Kuvvetleri personelinin önerisi üzerine kuruldu. Hepsi Boşnak Müslüman olan bu adamlar, birliğin resmi olarak Müslüman olarak adlandırılmasında ısrar ettiler. Tugay, Bosna-Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun 3. Kolordusuna aitti.

Kurulduğu anda Yarbay Enver Hadžihasanović 3. Kolordu Komutanı olarak birliğe komuta etmek üzere aşağıdaki adamları atamaya karar verdi:

  • Komutan: Mahmut Karaliç
  • Genelkurmay Başkanı: Asım Koričić
  • Operasyonel ve müfredattan sorumlu Başkan Yardımcısı: Amir Kubura

12 Mart 1993'te General Sefer Halilović, Asim Koričić'i birliğe komuta etmesi için atadı, ancak Amir Kubura aslında askeri operasyonların fiili lideri oldu. Amir Kubura, 6 Ağustos 1993'te resmen komutan olarak atandı.

Komuta ve Tugay karargahı Bilmišće, Zenica'da bulunuyordu. 1. Tabur'un merkezi Travnik'teydi. Her taburda dört bölük vardı ve toplam asker sayısı yaklaşık 1.500 idi. 7. Müslüman Dağ Tugayı, dışarıdaki gözlemcileri endişelendiren ve şaşırtan üzerinde kelime-i şehadet'in yazılı olduğu bir kol rozeti taktılar.

Boşnak mücahitler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yugoslav savaşları sırasında, Arap gönüllüler Bosna Ordusuna yardım etmek için Hırvatistan üzerinden Bosna'ya geldiler. El-Mudzahid gönüllülerinin sayısı hala tartışmalıdır. Ancak sayılarının yaklaşık 300 ila 1.500 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar özellikle tartışmalara neden oldu: Kendilerine mücahit süsü veren yabancı savaşçılar, 1993 civarında Bosna'da Hırvat kimlik belgeleri ve pasaportlarıyla ortaya çıktı. Varlıklarının Avrupa'nın kalbindeki şiddetli İslami köktenciliğin kanıtı olarak gören kişilerin ağır eleştirileri çabucak çektiler. Bununla birlikte, yabancı gönüllüler Bosnalı Müslüman nüfusun çoğu tarafından bile sevilmemeye başladılar. Çünkü, Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu'nun binlerce askeri vardı ve askere değil, daha fazla silahla ihtiyaçları vardı. Birçok Bosna Ordusu'nun subayları ve aydınları, Hırvatistan'daki Split ve Zagreb'den gelen ve düzenli olarak tutuklanan Bosna Ordusu askerlerinin aksine, Hırvatistan'ın Hersek-Bosna Bölgesi'ndeki Hırvat Topluluğu'ndan sorunsuz bir şekilde geçtikleri için ülkenin orta kısmına yabancı gönüllülerin gelmesi konusunda şüpheliydiler. İzetbegoviç onları, Müslüman dünyasının Bosna'ya verdiği desteğin bir işareti olarak sembolik olarak değerli görse de, askeri açıdan çok az fark yaratmış ve büyük bir siyasi sorumluluk haline gelmiş görünüyorlardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]