37. İsrail Hükûmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
37. İsrail Hükûmeti
  • VI. Netanyahu Hükûmeti
Yitzhak Herzog ve 37. İsrail Hükûmeti'nin bakanları
Kuruluş29 Aralık 2022
Sona ermeGörevde
Ülke İsrail
Kişiler ve kuruluşlar
Devlet başkanı
Hükûmet başkanıBinyamin Netanyahu
Bakan sayısı32
Üye parti(ler)
Meclisteki durumuKoalisyon hükûmeti
64 / 120
Ana muhalefet partisi
Ana muhalefet lideri
Tarihçe
Yasama dönemi25. Knesset
Seçim(ler)Kasım 2022
Diğer
Önceki36. İsrail Hükûmeti
SonrakiSavaş Hükûmeti

37. İsrail Hükûmeti veya VI. Netanyahu Hükûmeti İsrail Devleti'nin görevdeki hükûmetidir. 1 Kasım 2022'de yapılan yasama seçimleri sonrasında kurulan 6 partili bir koalisyon hükûmetidir.

Arkaplan[değiştir | kaynağı değiştir]

2018-2022 İsrail siyasi krizi sürecinde 4 yılda 5 seçim yapılmış ve 36. İsrail Hükûmeti'nin düşüşünden sonra yapılan 2022 İsrail yasama seçimleri ile 25. Knesset seçilmiştir.

Hükûmet kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2022 İsrail Hükûmet kuruluşu
İsrail
← Mayıs 2021 Kasım 2022
 
Aday Binyamin Netanyahu Yair Lapid
Parti Likud Yeş Atid
Seçim oylaması 64 29[1]

Önceki Başbakan

Yair Lapid
Yeş Atid

Hükûmet kuruluşundan sonraki Başbakan

Binyamin Netanyahu
Likud

Koalisyon kurmak için görüşmeler 3 Kasım 2022'de başladı. Şas ve Yahadut Torah partileri 4 Kasımda birlikte hareket edeceklerini duyurdular. Netanyahu kendisi ise görüşmelere 6 Kasım'da başlamııştır. Binyamin Netanyahu ilk olarak Yahadut Torah partisinin Degel HaTorah grubunun lideriyle görüşmüştür ve sonrada Yahadut Torah'ın genel başkanıyla görüşmüştür. Bu sırada Tzionut Datit genel başkanı Bezalel Smotrich ve Otzma Yehudit genel başkanı Itamar Ben-Gvir görüşerek Otzma Yehudit'in Tzionut Datit'in bulunmadığı bir koalisyon girmeyeceğini duyurarak sonuçlanmıştır. 7 Kasım'da Netanyahu, Kamu Güvenliği Bakanlığı'na genişletilmiş yetkiler verilip kendisine verilmesini ve Yitzhak Wasserlauf'a Eğitim Bakanlığı veya Ulaştırma ve Yol Güvenliği Bakanlığının verilmesini isteyen Ben-Gvir ile bir araya geldi. Netanyahu'nun tüm müttefikleri arasındaki en önemli talep, Knesset'in Yüksek Mahkeme kararlarını görmezden gelmesine izin verilmesiydi.[b] Netanyahu, koalisyonu boykot etmekle tehdit ettikten sonra 8 Kasım'da Noam'ın lideri ve onun tek milletvekili Avi Maoz ile bir araya geldi. Avi Maoz, Haredi hahamlığının Ağlama Duvarı'nın tam kontrolünü ele alması ve okul kitaplarında anti-Siyonist ve Yahudi karşıtı olarak gördüğü içeriğin kaldırılmasını talep etti.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Yahadut Torah, Agudat Yisrael ve Degel HaTorah partilerinin aynı ad altında bir parti olarak hareket ettği bir partidir.
  2. ^ Ayrıca bakınız: 2023 İsrail yargı reformu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Cohen, Gilad; Azulay, Moran (10 Kasım 2022). "נתניהו הגיע ל-64 ממליצים, ויקבל את המנדט. בן גביר להרצוג: "אני לא גזען"". Ynet (İbranice). 22 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2022.