Lüksemburg, İsviçre'nin Basel kentinde yapılan 2025 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Julien Salvia ve Ludovic-Alexandre Vidal'in yazdığı Laura Thorn'un seslendirdiği "La poupée monte le son" adlı şarkısıyla katılmıştır. Lüksemburglu yayıncı RTL Group tarafından yapılan Luxembourg Song Contest 2025 yarışması'nın kazananı olmuştur.
2025 yarışması'ndan önce, Lüksemburg Eurovision Şarkı Yarışması'na otuz sekiz kez katılmış, ilk katılımını 1956 yılında gerçekleştirmiştir.[1] Lüksemburg toplam beş kez kazanmıştır: 1961 yılında Jean-Claude Pascal'ın seslendirdiği "Nous les Amoureux" ile, 1965 yılında France Gall'ın seslendirdiği "Poupée de cire, poupée de son" ile, 1972 yılında Vicky Leandros'un seslendirdiği "Après toi" ile, 1992 yılında Anne-Marie David'in seslendirdiği "Tu te reconnaîtras" ile ve 1983 yılında Corinne Hermès'in seslendirdiği "Si la vie est cadeau" ile almıştır. 1993 yılında alınan kötü sonuçlar nedeniyle 1994 yılında çekilme kararı almış, 2024 yılında geri dönmüştür. Lüksemburg Yarı final sistemi getirilen 2004 yılından günümüze ilk kez yer aldığı yarı finalden yükselmiştir. 2024 yılında Lüksemburg Tali'nin seslendirdiği "Fighter" adlı şarkı ile katıldığı yarışmanın yarı finalinde 5. olarak finale çıkmış, finalde 13. olmuştur.
Lüksemburglu yayıncı RTL Group Lüksemburg'un temsilcisini seçmek için görevlendirilen kuruluştur.[2] Ülke ilk katıldığı 1956 yılından bu yana Eurovision Şarkı Yarışması için temsilcisini Ulusal Final veya Görevlendirme yöntemleri ile belirlemektedir. Lüksemburglıu yayıncı geçtiğimiz yıl ilk defa düzenlediği düzenlediği Luxembourg Song Contest 2025 adlı yarışma ile bu yıl da temsilcisini seçmiştir.
Luxembourg Song Contest 2025, Bu yıl 2.'si gerçekleşmesi planlanan ve Lüksemburg'un 2025 Eurovision Şarkı Yarışması'na temsilci göndermek için RTL yayıncısı tarafından oluşturulmuş bir Ulusal Finaldir. Yarışma 25 Ocak 2025 tarihinde Esch-sur-Alzette'de bulunan Rockhal'de yapılmıştır.[3]
Yarışmaya katılmak isteyen katılımcıların ve bestecilerin katılımlarını 1 Temmuz ile 6 Ekim 2024 tarihleri arasında yayıncıya iletmeleri istenmiştir.[4][5] Rocklab tarafından düzenlenen bir şarkı yazma kampı, 27-30 Eylül 2024 tarihleri arasında Esch-sur-Alzette'deki Rockhal'da gerçekleşti; burada sanatçılar, yerel ve uluslararası şarkı yazarları ve yapımcılarla yarışmaya yönelik şarkılarını oluşturmak üzere iş birliği yapma fırsatı buldu.[6] Son teslim tarihinin sonuna kadar 79 başvuru alındı.[5][7]
Seçmeler 8 ve 9 Kasım 2024 tarihlerinde Lüksemburg Şehri RTL City'de yapıldı; burada uluslararası bir jüri paneli şarkıları değerlendirdi ve 10 Kasım 2024'te yedi finalistin seçildiği son seçme turu için 12 katılımcıyı kısa listeye aldı.[8][9] Uluslararası jüri paneli, Diogo Fernandes (Portekizli yapımcı ve sanatçı yöneticisi), Poli Genova (2011 ve 2016 yılında Bulgaristan'ı Eurovision'da temsil etmiş), Niamh Kavanagh (1993 yılında İrlanda'nın Eurovision kazananı), Marie Myriam (1977 yılında Fransa'nın Eurovision kazananı) ve Eldar Kasımov (2011 yılında Azerbaycan'nın Eurovision kazananı)'dan oluşmuştur.[10] Katılan yedi katılımcı 18 Kasım 2024'te açıklandı.[11]
Televizyon finali 25 Ocak 2025 tarihinde yapılmıştır. Yarışmanın kazananı, "La poupée monte le son" adlı şarkısıyla Laura Thorn, sekiz uluslararası jüri grubunun 50/50 oy kombinasyonu ve dünya çapında oy kabul eden RTL web sitesinde halka açık çevrimiçi oylama yoluyla seçildi.[12][13][14] İzleyiciler ve jüriler toplam 336 puan verirken, her jüri grubu puanlarını 2, 4, 6, 8, 10 ve 12 puan olarak dağıttı. İzleyici oyu, her şarkının aldığı oy yüzdesine göre orantılı olarak verildi. Örneğin, bir şarkı ilk turda izleyici oylarının %30'unu alırsa, bu durumda o şarkıya en yakın tam sayıya yuvarlanmış olan 336 puanın %30'u (101 puan) verilmiştir.