2024 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2024 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim
YerGrand Palais
Tarih27 Temmuz-4 Ağustos 2024
Sporcu sayısı212
2020 2028

2024 Yaz Olimpiyatları'nda eskrim müsabakaları Fransa'nın Paris kentinde Grand Palais'ta 27 Temmuz-4 Ağustos 2024 tarihlerinde düzenlenecektir. Oyunlarda kadın ve erkekler arasında eşit dağılım gösteren toplam 212 eskrimci on iki madalya etkinliğinde yarışacaktır. Paris 2024, üst üste ikinci kez, her üç silah dalında (flöre, épée ve kılıç) düzenlenen bireysel ve takım etkinliklerinde hem erkeklerin hem de kadınların birbirlerine karşı eskrim mücadelesi olacaktır.[1]

Elemeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Paris 2024 için, Tokyo 2020 kadro sayısına benzer şekilde, erkekler ve kadınlar arasında eşit dağılımlı 212 eskrim kotası mevcuttur. Kota alan Ulusal Eskrim Federasyonları, tüm silah tabanlı takım etkinliklerinde (flöre, épée ve kılıç) erkek veya kadın olmak üzere her biri bir üçlüden oluşacak şekilde en fazla on sekiz eskrimci (her cinsiyet için dokuz) gönderebilirmektedir.

Toplam kontenjanın yaklaşık üçte ikisi, 3 Nisan 2023 ve 1 Nisan 2024 tarihleri arasında Fédération Internationale d'Escrime (FIE) Resmi Sıralamasında alınan puanlara göre dünyanın en iyi eskrimcilerine verilecek ve dört bölgesel eleme turnuvasının (Afrika, Asya ve Okyanusya, Avrupa ve Amerika) her birinde daha fazla bireysel yer mevcut olacaktır.

Takım müsabakaları, her silahta yarışan tüm kayıtlı Ulusal Spor Merkezleri için sekiz ila dokuz kota sağlayacaktır. Her takım üç eskrimciden (veya bir eskrim üçlüsünden) oluşacaktır. Her silahta ilk dörde giren takımlar doğrudan Oyunlara katılmaya hak kazanacak, bir sonraki sıralama ise kıta bölgelerinin (Afrika, Asya ve Okyanusya, Avrupa ve Amerika) her birinden beşinci ve on altıncı sıralar arasındaki en yüksek sıralamaya sahip ülkeye verilecektir. Eğer bir bölgede belirli bir sıralamada (beşinci ile on altıncı sıra arasında) herhangi bir takım yer almıyorsa, kalifikasyon için uygun olan en üst sıradaki takım, kıtadan bağımsız olarak bir yer elde edecektir.

Bireysel müsabakalar için kota yerleri en az 34 ile en fazla 37 arasında değişmektedir. Takım üyelerinin doğrudan kendi bireysel müsabakalarına katılmasıyla birlikte, 1 Nisan 2024 tarihindeki kıta bölgesine göre FIE Düzeltilmiş Resmi Sıralama listesine göre uygun eskrimcilere altı yer daha verilecektir: Avrupa ve Asya ve Okyanusya'dan en iyi iki eskrimci; ve Amerika ve Afrika'dan en yüksek dereceli eskrimci. Bölgesel eleme turnuvaları, önceki iki yolla bir veya daha fazla silahta erkek veya kadın nitelikli eskrimcisi olmayan Ulusal Spor Federasyonlarına birer tane olmak üzere dört boş yer sağlayacaktır.

Ev sahibi ülke Fransa, takım ve bireysel etkinlikler arasında dağıtılmak üzere, on sekiz üyeli UOK sınırına ve her silah tabanlı bireysel etkinlik için 37 eskrimci sınırına uyarak altı kota yeri ayırmıştır. Evrensellik kuralları uyarınca eskrimcilerini Paris 2024'te yarıştırmak isteyen uygun Ulusal Organizasyonlara iki yer daha ayrılmıştır.[2]

Madalya özeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Altın Gümüş Bronz
Bireysel epe
ayrıntılar
Takım epe
ayrıntılar
Bireysel flöre
ayrıntılar
Takım flöre
ayrıntılar
Bireysel kılıç
ayrıntılar
Takım kılıç
ayrıntılar

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Altın Gümüş Bronz
Bireysel epe
ayrıntılar
Takım epe
ayrıntılar
Bireysel flöre
ayrıntılar
Takım flöre
ayrıntılar
Bireysel kılıç
ayrıntılar
Takım kılıç
ayrıntılar

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fava, Gisella; Kim, EJ Monica; Martín, Marta (13 Aralık 2022). "How to qualify for fencing at Paris 2024. The Olympics qualification system explained". International Olympic Committee. 28 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 
  2. ^ "Qualification System – Games of the XXXIII Olympiad – Fencing" (PDF). Fédération Internationale d'Escrime. International Olympic Committee. 5 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]