2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.03, 6 Mart 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 16769192 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme AWB ile)
2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri
Avrupa Birliği
← 2009 Haziran 2014

Avrupa Parlamentosu'nin 751 sandalyesi için
  Birinci parti İkinci parti Üçüncü parti
 
Lider Temsili bir lider yok Temsili bir lider yok Temsili bir lider yok
Parti Avrupa Halk Partisi Avrupa Sosyalist Partisi Avrupa Liberal Demokrat ve Reform Partisi
Son seçim 265 koltuk ve 8 gözlemci 183 koltuk ve 5 gözlemci 84 koltuk ve 0 gözlemci

  Dördüncü parti Beşinci parti Altıncı parti
 
Lider Temsili bir lider yok Temsili bir lider yok Temsili bir lider yok
Parti Avrupa Yeşil Partisi Avrupa Muhafazakarları ve Reformistler İttifakı Avrupa Solu Partisi
Son seçim 55 koltuk ve 2 gözlemci 54 koltuk ve 1 gözlemci 35 koltuk ve 0 gözlemci

  Yedinci parti
 
Lider Temsili bir lider yok
Parti Özgürlük ve Demokrasi Avrupası


Son seçim 30 sandalye ve 0 gözlemci

2014 Avrupa Parlamentosu seçimleri, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 22 - 25 Mayıs 2014 tarihlerinde Avrupa Parlamentosu'nun 751 sandalyesini doğrudan belirlemek için 8. kez yapılacak olan seçimlerdir.

Seçimler Avrupa Birliği'ne üye 28 ayrı ülkede yapılacak ve ilk kez üye ülkelerin sandalye dağılımı, Lizbon Antlaşması'nda öngörülen şekliyle geçerli olacak. Farklı siyasi görüşte birçok parti, grup ve blok bu seçimlere katılacak. Kimi üye ülkede aynı zamanda yerel seçimler de gerçekleşecek.

5 yılda bir düzenlenen seçimlerde her AB vatandaşı kendi öz ülkesinde veya yaşamakta olduğu başka bir AB ülkesinde oy kullanma hakkına sahiptir. Ancak bu seçimlerde her ülkenin kendi ulusal yasası geçerlidir. Bu yüzden oy kullanma yaşı, zorunluluğu, oy barajı, hatta seçimin yapılacağı günün belirlenmesi gibi yöntem farklılıkları vardır. İlk Avrupa Parlamentosu seçimi 1979 yılında, son olarak da 2009'da gerçekleşmiştir.

Yurt dışında da sandıklar açılacağı için Türkiye'de oy kullanılabilecektir. Örneğin Bulgaristan vatandaşları için bir sandık İstanbul'da açılacaktır[1].

Adaylar

Seçimlere bağımsız milletvekili adayların yanı sıra birçok farklı görüşte parti katılmaktadır. Ancak bu partilerin resmi veya fiili (temsili) bir lideri yoktur. AP milletvekilleri şu anda yedi farklı ana gruplaşma altında toplanmış durumdadır.

Seçimler ve sonuçlar

Kaynakça