16.kanal VHF

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.kanalın dinlemede olduğu gösteren radyo

16.kanal VHF, (156.8 MHz) marine frekans bandındaki 16. kanaldır. Denizciler arasında tehlike, aciliyet, seyir emniyeti ve rutin kanalı olarak uluslarası olarak tahsis edilmiştir. Denizcilerin bu frekansta sürekli dinleme halinde olmaları beklenmektedir. Birbirliyle iletişime giren 2 istasyon 16. kanal üzerinden çağrılarını farklı bir kanala taşır ve 16. kanalı fazla meşgul etmez. 16.Kanalda deniz-kıyı-hava üçgeninde iletişimler gerçekleşebilir.[1]

Frekans[değiştir | kaynağı değiştir]

VHF bandında bulunan 16. marine kanalının dinleme ve gönderme(tx&rx) frekansları aynıdır (simplex). Frekansı 156.800 MHz'dir. 16.Kanal, diğer marine kanallar gibi Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından VHF deniz bandı olarak tahsis edilmiş, VHF 156 ile 174 MHz frekans aralığındaki FM kanallarından biridir. 16.Kanalda azami çıkış gücü 25 Watt olarak ayarlanmıştır. 156,8 MHz frekansını enterferanstan korumak için 25 Khz altında ve üstünde bulunan 75 ve 76. VHF marine kanallarda çıkış gücü 1 Watt ile sınırlandırılmıştır.

Kanal kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Denizciler 16. kanalda daima dinleme yaparlar. Aynı zamanda 16. kanalda sahil güvenlikçiler de 24 saat boyunca dinleme yapmakta ve aciliyet, tehlike ve seyir emniyeti çağrıları dikkate alınmaktadır. Dual-Watch(çift dinleme) özellikli istasyonlarda denizciler 16. kanalın yanı sıra bir başka kanalı daha dinlemeye erişirler.

16.Kanaldaki istasyonlar bazı durumlarda veya bölgelerde sadece tehlike aciliyet ve güvenlik çağrılarının yapılması/duyulması için sessizliğe davet edilir. Kanal tüm haberleşme trafiğine kapatılırarak sadece dinleme yapılır. Tehlike mesaj trafiğinin başlaması kontrol istasyonunun "Seelonce Mayday" ifadesini kullanmasıyla başlar ve çevre gemiler sessizliğe davet edilmiş olur. 16. kanalda haberleşme trafiğini normale döndürmek için kontrol istasyonu "Mayda feenee" ifadesini kullanır bunu duyan istasyonlar rutin haberleşmesine devam eder.

Rutin çağrı[değiştir | kaynağı değiştir]

birbiryle genel amaçlı görüşme yapan istasyonlar kanalda fazla vakit geçirmeden boş ve kendileri için ayrılan uygun bir kanalda anlaşıp o kanala geçerler. 16.kanalda aynı zamanda tehlike aciliyet ve seyir emniyeti çağrıları da yapıldığı için bu yapılan kısa çağrılar kanalı fazla meşgul etmemiş olur. genel amaçlı çağrılar deniz-kıyı veya deniz-deniz arasında gerçeklebilir. 16.Kanaldan yapılan manuel çağrılarda çağrı yapmadan önce kanal 2 dakika dinlenir. Bu dinlemede amaç kanalda o an için bir tehlike, acelelik veya emniyet haberleşmesinin olmadığından emin olunmasıdır. Bu haberleşmeler rutin haberleşmeden daha fazla öneme haiz olduğundan bu tip haberleşmeler rutin haberleşme ile kesilemez. Kanalın önemine binaen rutin çağrılarda şu maddeler dikkate alınır:[2]

  • Çağrılar 1 dakikadan daha uzun olmaz.
  • Çağrıya cevap alınamazsa tekrarlamak için en az 2 dakika beklenir,
  • Çağrı en fazla 3 kere tekrar edilir
  • Çağrının 3’üncü tekrarından sonra en azından 5 dakika beklenir.

Çağrılar amatör telsizcilik jargonunun tam zıttı olarak,önce çağrı yapılan istasyonun söylenmesi ve sonra da çağrı yapan istasyonun söylenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Denizden-denize rutin çağrı yapan 2 istasyon, çağrıyı 16.kanaldan deniz-deniz arası iletişimi için ayrılmış kanallara taşırlar. Deniz-kıyı arası iletişim gerçekleştiren istasyonlar da iletişimlerini kıyı-deniz iletişimi için ayrılmış kanallara taşıyarak 16. kanalı diğer denizcilerin de kullanması için müsait duruma getirir.

Tehlike çağrısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Summit Venture gemisinin 1980 yılında Sunshine Skyway Köprüsü ile çarpıştığında köprünün çökmesine neden olan olaya ait gerçek tehlike çağrısı ses kaydı.

Denizcilikte tehlike çağrıları geminin batması, gemide yangın, sürüklenme, çatışma, yan yatma, su alma, karaya oturma, ateşli saldırı, tekneyi kontrol edememe ve gemi terk gibi bir geminin veya insanın acil yardıma ihtiyacı olduğu durumlarda yapılan çağrılardır. Bu çağrılar 3 kere söylenen "Mayday" ifadesi ile başlayıp devamında burası(this is) denilerek 3 kere çağrı işareti(gemi adı) söylenerek devam eder. Bu değişmez kuralın ardından çağrıyı yapan kişi isterse bir süre duraklayabilir (4-5 saniye) bu durum çağrıyı dinleyen diğer istasyonların söylenecek konum ve tehlike mesajını iyi işitebilmesi ve not alabilmesi için hazır olması gereken süreyi sağlamaktadır. Gemi adını 3 kere tekrar eden istasyon tehlike mesajını iletmeye başlar. Mesajın içerisinde bir konum bilgisi de bulunmaktadır. Eğer çağrıyı yapan istasyon matematiksel konum gibi net veriler veremiyor veya bu bilgileri sağlayabilecek cihazlar bulundurmuyorsa bulunduğu bölgeye yakın cisimlerden(ada, burun, şamandıra, fener) kerterizler alarak kendi mevkisini iletebilir veya yaklaşık olarak bulunduğu yer hakkında bilgiler sunabilir. Denizde tehlikede olan bir gemiye cevap vermek ve yardıma gitmek zorunludur.[2] Tehlike çağrıları bazı durumlarda aracı istasyonlar ile tekrarlanmaktadır. Bu çağrılar, "Mayday relay" ifadesi ile başlar ve aynı kurallarla devam eder. Tehlike mesajı hiç bir yorum ve ekleme olmaksızın doğrudan aktarılır.

Gerçek olmayan tehlike çağrıları yapmak bir çok ülkede para cezası, lisans iptali ve hatta hapis ile sonuçlanan cezaları içermektedir.[3]

Acelelik çağrısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Denize adam düşmesinde, makine veya motor arızaları sebebiyle geminin çatışma riski olmadan kontrol edilemediği durumlarda, tıbbi tavsiye veya ilerleyen süreçte tehlikeye dönüşecek durumlarda yapılan çağrılardır. Bu çağrılar, "Pan pan" ifadesi ile başlar ve tehlike çağrısında yapıldığı gibi devam ettirilir.

Seyir emniyeti(güvenlik) çağrıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Seyir emniyeti ile ilgili bir mesaj yaymak ya da önemli meteorolojik uyarılar (fırtına ihbarı, denizde başıboş gezen konteyner, fener sönmesi bilgisi vb) için emniyet haberleşmesi yapılır. Bu çağrılar, "Security" ifadesi ile başlar. Belirli zaman ve bölgelerde sahil güvenlikler tarafından tekrarlanan seyir emniyeti çağrıları yapılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "btk vhf deniz telsiz kanalları" (PDF). BTK. 8 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  2. ^ a b "Sahil Güvenlik" (PDF). Sahil Güvenlik Komutanlığı. 8 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Nisan 2024. 
  3. ^ "Şaka yok (arşivlenmiş)". 16 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.