.nfo

Vikipedi, özgür ansiklopedi
nfo dosya

.nfo, İngilizcede "bilgi" anlamına gelen "info" veya "information" kelimelerinin kısaltması olarak türetilmiştir. .nfo dosyaları ASCII yazı tabanlı karakter kodlaması dosyalarının uzantısıdır. Bu dosyalar, yazı tabanlı dosyaları okumak için geliştirilen yazılımlarla görüntülenebildiği gibi, .nfo dosyaları için özel olarak tasarlanmış yazılımlar da bulunmaktadır.

Eğer bir kullanıcı bilgisayarında, içerisinde .nfo dosyası barındıran bir .rar arşiv dosyasını WinRAR yazılımı ile açarsa, WinRar ekranının sağ tarafında .nfo içerisindeki bilgiler görünür ve arşivlenmiş dosyalar hakkında bilgi verir.

Nadir olarak, Microsoft Windows işletim sisteminin içerisinde bulunan, "Sistem Bilgilendirmesi" yazılımı ile de .nfo uzantılı dosyalar yönetilebilir.

NFO dosyalarının amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

NFO dosyalarının kullanım amacı, eskiden BBS'lerde kullanılan, günümüzde ise birçok ZIP arşiv dosyasında bulunan FILE ID.DIZ ile hemen hemen benzerdir. NFO dosyaları genellikle korsan grupların warez yayınları için kullandıkları ve yayın hakkında bilgi içeren dosyalardır. NFO dosyası aynı zamanda bu yayının oluşturulmasında katkısı olan korsanları belirtmek, bu korsanları veya bağlı oldukları korsan grubu övmek için de kullanılmaktadır. Günümüzün modern warez NFO dosyaları, en üstte yüksek özen gösterilerek tasarlanmış ANSI logosu, altta ise korsan grubun kendisini ve yayınlarını tanıtan bilgiler içerir. NFO dosyalarını tamamlayanlar genellikle dosyaların içine ASCII dışındaki karakterleri de katarlar. Bu kod sayfaları arasında en çok kullanılanı da Kod Sayfası 437'dir. Eğer NFO dosyasını görüntüleyen kişi bu kod sayfasını desteklemeyen bir yazılım kullanıyorsa, anlamsız ve garip yazılarla karşılaşabilir. NFO dosyalarını görüntüleyebilmek için birçok özel yazılım mevcut olsa da, basitliğinden dolayı Windows Not Defteri en çok tercih edilendir. Windows Not Defteri'nin MS-DOS ekranında görüntülenen NFO dosyalarından farkı, dosya içeriğini, siyah ekran beyaz yazı formatında değil, beyaz ekran siyah yazı formatında göstermesidir. Ayrıca bazı ANSI grafikleri film negatifi gibi ters görüntülenebilir.

NFO dosyalarının ortaya çıkışı[değiştir | kaynağı değiştir]

NFO dosyaları ile ilk tanışma, bir bilgisayar yazılımı korsan grubu olan Fabulous Furlough ya da diğer adıyla The Humble Guys (THG) sayesinde oldu. Bu gruplar warez grubu ya da crack grubu olarak da bilinmektedirler. İlk NFO dosyası THG tarafından Bubble Bobble" [1][2] adlı bilgisayar oyunu için yayınlandı. Yayınlanan bu dosya, README.txt ("Beni Oku") dosyasının yerini almıştı. THG tarafından bırakılan bu dosya uzantısı mirası aralıksız sürdürüldü ve bugün de korsan gruplar tarafından kullanılmaktadır. Bu yüzden NFO dosyaları, Usenet haber grupları, P2P vb. dosya paylaşım platformlarında gücünü halen korumaktadır.

Release .nfo[değiştir | kaynağı değiştir]

Scene üyesi release grupları tarafından üretilen, içinde üretilen yasadışı ürünün adı, paketlenme biçimi, kurulumu, crack edilmesi ve ilgili ürün hakkında genel bilgilerin verildiği ASCII biçiminde artistik olarak düzenlenmiş özel bir dosya biçiminin adıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "mobygames.com/game/sheet/p,2/gameId,787/". 12 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2006. 
  2. ^ "textfiles.com/piracy/HUMBLE/bubble.nfo". 27 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]