İzzet Özgenç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İzzet Özgenç, (d. 1 Şubat 1960, Araklı, Trabzon) Türk ceza hukukçusu. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ceza hukuku dersi vermektedir.

Meslek hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra aynı fakültede Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in asistanlığını yaptı. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doçent oldu. 2001 yılında göreve başladığı Gazi üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 2006 yılında profesör unvanını almıştır.

Özgenç, Adem Sözüer ve Ahmet Gökcen ile birlikte 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'nun baş mimarlarındandır. TCK Gazi şerhi isimli kitabı ile yeni Türk Ceza Kanunu ile ilgili kavramları ayrıntılı bir biçimde ele almış, bu kitap ceza hukukçuları açısından bir başvuru kitabı hüviyetine bürünmüştür.

Türkan Saylan'ın görev süresinin dolmasından sonra boşalan YÖK üyeliğine bakanlar kurulu kontenjanından seçilmiş ve bu seçimi dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onaylamıştır. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK başkanı olmasının ardından 2008 yılında genel kurulun seçimiyle YÖK başkanvekilliğine getirilmiştir. Ocak 2010'da YÖK başkanvekilliğinden istifa etmiş ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Türk - Alman Üniversitesi'ne rektör adayı olduğu için YÖK Yürütme Kurulu'ndan istifa etmiştir. Temmuz 2015 tarihinde YÖK üyeliğinden istifa etmiştir.

İzzet Özgenç, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir.

İntihal iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

2009 yılı sonlarında EĞİTİM SEN'in hazırladığı bir raporda Özgenç'in Suçun Yapısında Kusur başlıklı doçentlik tezinin intihal olduğu belirtilmiş ve bu rapor YÖK başkanına iletilmiştir.[1] Doçentlik tezinin, Alman ceza hukukçusu Hans Achenbach’ın 1974 yılında yayımlanan Historische und dogmatische Grundlagen der strafrechtssystematischen Schuldlehre başlıklı makalesinden çalıntı olduğu iddia edilmiştir.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

İzzet Özgenç, sıklıkla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a aşırı yakın olmakla ve bu suretle bilimsel, hukuksal tarafsızlığı yitirmekle itham edildi.[2]

İzzet Özgenç'in rejime yönelik eleştirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Temmuz Darbe Girişimi'nden sonra başlayan darbecilerin cezalandırılması sürecinde gözaltı, tutuklama ve mahkumiyet kararlarına gerekçe yapılan irtibat ve iltisak kavramları hakkında ise hükümet ve devlet aleyhine görüş bildirdi:[3]

"Bu iki kavramın, belirlilik ilkesiyle bağdaşmadığını, bu iki kavrama izafeten kişilerin herhangi bir hak yoksunluğuna maruz bırakılamayacağını ve özellikle nevzuhur ‘iltisak’ diye hukuk literatürümüzde bir kavram bulunmadığını belirtmek isterim."[4]

2023 Cumhurbaşkanı Seçimleri'nden önce, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığı konusunda "Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi normal zamanında yapılacaksa, sayın cumhurbaşkanımız aday olamaz." dedi.[5][6] 12 Mart 2022 yılında, Özgenç'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a açık bir mektup yazdığı ve kendisine hukuka dönülmesi çağrısında bulundu. Erdoğan’a yazdığı mektubu Twitter hesabından paylaşan Özgenç, mektubunda şöyle yazdı:

"Sayın Cumhurbaşkanım; sizinle olan şahsi tanışıklığım 1994 yılına kadar gider. Bu süreçte sizinle olan ilişkilerimde hep hukuku önceleyen bir duruş sergiledim. Türkiye’de hukuk alanında ve özellikle yapılan belirli soruşturma ve kovuşturmalara ilişkin olarak görebildiğim yanlışları başta zatıaliniz olmak üzere ilgili kamu otoritelerine arz etmeme rağmen, bu girişimlerimden sonuç alınmamış ve belirli yanlışların yapılmasına ısrarla devam edilmiştir. Gelinen nokta itibarıyla bu yanlışlar sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu yanlışların yanlışla telafisi imkanı da bulunmamakta. Bu yanlışların sebebiyet verdiği mağduriyetlerin giderilebilmesi veya en azından azaltılabilmesi için hukuka geri dönülmesi kaçınılmazdır."[7]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ekonomik Çıkar Amacıyla İşlenen Suçlar, Seçkin Yayıncılık, 2002
  • Gerekçeli Türk Ceza Kanunu, Seçkin Yayıncılık, 2004
  • Türk Ceza Kanunu GAZİ Şerhi, Seçkin Yayıncılık,2005
  • Uygulamalı Ceza Hukuku (Cumhur Şahin ile birlikte), 2001
  • Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 2006
  • Türk Ceza Hukuku GAZİ Külliyatı (Cumhur Şahin İle birlikte), 2005
  • Terörle Mücadele Kanunu, 2006

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Prof. Dr. İzzet Özgenç'in Doçentlik Tezi'nin İNTİHAL Raporu". web.archive.org. 16 Şubat 2011. 16 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  2. ^ "Erdoğan'ın yasa tasarılarını 'onaylattığı' Prof. Dr. İzzet Özgenç: Kaçınılmaz görünen ağır ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilânına toplum olarak hazırlıklı olmamız gerekir". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  3. ^ ""İLTİSAK" İBARESİ ÜZERİNE" (PDF). İzzet Özgenç. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  4. ^ "Prof. Dr. İzzet Özgenç: Hukuk literatüründe 'irtibat ve iltisak' diye bir kavram yok - Tr724". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Erdoğan'ın eski hukuk danışmanı: AKP'den Erdoğan'ın adaylığı konusunda görüşüm soruldu | soL haber". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Prof. Dr. İzzet Özgenç: AK Parti'nin üst düzey yönetiminden kişiler, Erdoğan'ın adaylığı konusunda görüşümü sordu". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023. 
  7. ^ "AKP'nin hukukçusunda Cumhurbaşkanı'na açık mektup. İzzet Özgenç hukuka dönüş vurgusu yaptı". web.archive.org. 21 Ağustos 2023. 21 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2023.