FC Viktoria Plzeň

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Škoda Plzeň sayfasından yönlendirildi)
Viktoria Plzeň
Tam adFootball Club Viktoria Plzeň a.s.
Takma adViktorka
Kuruluş11 Haziran 1911 (
112 yıl önce
) (1911-06-11)
StadyumDoosan Arena
(Kapasite: 11.722)
BaşkanAdolf Šádek
Teknik direktörAdrian Guľa
Lig1. liga
2022/233.
Resmî sitefcviktoria.cz
Şu anki sezon

Football Club Viktoria Plzeň (Çekçe telaffuz: [ˈvɪktorja ˈpl̩zɛɲ]), yaygın olarak Viktoria Plzeň ya da sadece Plzeň, Çekya'nın Pilsen şehrinde yer alan futbol kulübü. Şu anda ülke futbolun en üst kademesi olan 1. liga'da mücadele etmektedir.

Avrupa Kupaları Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1970-71 Československý pohár finalisti olan kulüp, Spartak Trnava'nın ligde şampiyon olup Avrupa Kupası'na katılması sebebiyle, ertesi sezonun Kupa Galipleri Kupası'nda oynama hakkını kazandı. Tarihindeki ilk Kupa maçında eşleştiği Bayern Münih takımına evinde 1-0 yenildi. Rövanşta rakibine 6-1 yenilerek turnuvaya veda etti.

2009-10 Çek Kupası'nı kazanan Plzeň, 2010 yılında UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etti.[1] 39 yıl sonra Avrupa Kupalarına katılım hakkı elde eden Viktoria Plzen eşleştiği Beşiktaş takımına 1-1 ve 3-0 sonuçları ile boyun eğerek kupaya veda etti.

Kulüp, 2011'de ilk kez Çek Ligi'ni kazandı[2] ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katıldı. Ön elemelerde sırasıyla Pyunik, Rosenborg ve Kopenhag takımlarını eleyerek tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi gruplarına katıldı. Gruplarda BATE Borisov, Milan ve Barcelona ile eşleşti. İlk Şampiyonlar Ligi maçında BATE Borisov ile 1-1 berabere kaldı. Grup aşamasında beş puan kazanan takım grubu 3. sırada bitirerek yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam etti. Son 32 turunda eşleştiği Schalke 04 takımına 1-1 ve 3-1 sonuçları ile boyun eğerek kupaya veda etti.

2012-13 sezonunda UEFA Avrupa Ligi ön elemelerinde sırasıyla Metalurgi Rustavi, Ruch Chorzow ve Lokeren takımlarını eleyerek tarihinde ilk kez Uefa Avrupa Ligi grublarına katılmayı başardı. Gruplarda Académica, Atlético Madrid ve Hapoel Tel Aviv ile eşleşti. Gruplarda 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgi ile toplamda 13 puan topladı. Grubu lider bitirerek son 32 turuna yükselmeyi başardı. Son 32 turunda eşleştiği Napoli takımını eleyerek büyük bir sürprize imza attı. Son 16 turunda eşleştiği Fenerbahçe takımına elenerek kupaya veda etti.

Kulüp, 2012-13 sezonunda ikinci kez ligde şampiyon oldu.

2013-14 sezonunda sırasıyla Zeljeznicar, Nõmme Kalju ve Maribor takımlarını eleyerek Şampiyonlar Ligi gruplarına katıldı. Gruplarda Manchester City, Bayern Münih ve CSKA Moskova ile eşleşti. Kulüp Şampiyonlar Ligi grup aşamasında 1 galibiyet ve 5 yenilgi ile üçüncü sırada yer alarak yoluna Avrupa Ligi'nde devam etti. Son 32 turunda eşleştiği Shakhtar Donetsk 1-1 ve 2-1 sonuçları ile eleyerek tur atladı. UEFA Avrupa Ligi'nde son 16 turunda eşleştiği Lyon'a elenerek turnuvaya veda etti.

2014-15 sezonunda UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme turunda eşleştiği Petrolul Ploiești takımına elenerek kupaya veda etti.

2015-16 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde eşleştiği Makkabi Tel Aviv takımına elenerek yoluna Avrupa Liginde devam etti. Avrupa Ligi play-off turunda eşleştiği Vojvodina takımını eleyerek gruplara katılmayı başardı. Gruplarda Villarreal, Dinamo Minsk ve Rapid Wien ile eşleşti. Grubu 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 4 yenilgi ile 3. sırada bitirerek turnuvaya grup aşamasında veda etti.

2016-17 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön elemelerinde mücadele etti. İlk Eleme Turunda eşleştiği Karabağ takımını deplasman golü kuralı ile eleyerek tur atladı. Play-off turunda eşleştiği Ludogorets takımına elenerek yoluna Avrupa Ligi'nde devam etti. Gruplarda Roma, Astra Giurgiu ve Austria Wien ile eşleşti. Grubu 1 galibiyet, 3 beraberlik ve 2 yenilgi ile 3. sırada bitirerek turnuvaya grup aşamasında veda etti.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk yıllar[değiştir | kaynağı değiştir]

1911'de, devlet demiryolları memuru Jaroslav Ausobský, Plzeň'de yeni bir futbol kulübünün kurulması için bir talepte bulundu. Ağustos 1911'de yeni kurulan Viktoria, ilk maçını Olympia Plzeň karşısında oynadı ve sahadan 7-3 mağlup ayrıldı.

Viktoria Plzeň, kurulduğu tarihten itibaren ilk 18 yılı boyunca, tamamen amatör bir kulüptü, ancak 1922-23'te ilk yurt dışı seyahatini İspanya'ya yaptı ve burada oynadığı dokuz maçın altısını kazandı. Haziran 1929'da, olağanüstü bir toplantı gerçekleştiren kulüp, üyelerin destek oylarıyla profesyonelleşmeyi ve ulusal profesyonel lige girmeyi kabul etti. Viktoria, ilk sezonunu yedinci sırada tamamladı, ancak sonraki sezonda ligi ikinci sırada bitirerek birinci lige ilk kez terfi etti. Viktoria, 1934-35 1. fotbalová liga'ni dördüncü sırada bitirdi ve daha sonra o zamanki en iyi Avrupa kulübü yarışması olarak gösterilen 1935 Mitropa Kupası'nda oynadı. Juventus'a karşı iki maç yapan Viktoria, Avrupa futbolunda dikkat çekmeyi başardı. Kendi evinde rakibiyle 3-3 berabere kaldı ancak Torino'da 5-1 kaybetti.

Viktoria, birinci ligde oynadığı ilk sezonda başarılı bir performans sergileyemedi ve 1938'de küme düştü. Ancak bir sonraki sezon tekrar yükseldi. II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesi, özellikle Slovakya'dan takımların olmaması nedeniyle organizasyonu kesintiye uğrattı. 1942'de Viktoria tekrar düştü, ancak gelecek yıl 1952'ye kadar kalacakları üst lige geri döndü. Aynı yıl, kulüp adını Sokol Škoda Plzeň olarak değiştirdi. Dokuz yıl boyunca alt liglerde birinci lige dönme mücadelesi veren ekip, 1961'de terfi etti ve Spartak Plzeň adını aldı. Kulüp, 1972 yılına kadar en üst kademedeki ilk iki futbol ligi arasında sık sık düştü ve terfi etti; Škoda Plzeň adıyla sekiz yıl boyunca birinci ligde mücadele etti.

1971'de Viktoria, Çek Kupası'nı iki ayaklı finalde toplam 4-4 ve 5-5'lik skorların ardından Sparta Praha B'ye karşı penaltı atışlarının ardından kazandı.[3] Çekoslovakya Kupası finalinde Slovak Kupa şampiyonu Spartak Trnava'ya karşı toplamda 7-2 kaybetti,[4] ancak Trnava bu sezon lig şampiyonluğunu kazanırken, Viktoria gelecek sezon için Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katıldı. Kulüp ilk turda Bayern München'e toplamda 7-2'lik skorla elendi.[5] 1980'den 13 yıl sonraki Çekoslovakya'nın bölünmesine kadar, Viktoria yine ilk iki lig arasında sık sık yer değiştirdi.

Yakın tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Pavel Horváth, 2012'de kulübün yüzüncü yıl dönümünde Viktoria'nın en iyi oyuncusu seçildi.

1992 yılında kulüp, FC Viktoria Plzeň tarihi adına geri döndü ve bir sonraki sezon, 1999 yılına kadar kaldığı birinci lige geri döndü.

Yeni bin yılın ilk yıllarında Viktoria, bir yabancı yatırımcı - Italian Football Company Ltd EAST'ye aitti. Bu durum, kulübün hisselerinin %100'ünün yerel çıkarlar tarafından satın alındığı Mart 2005'e kadar sürdü. 2005 yazında, daha önce kulübün isim sponsoru olan Çek motor şirketi Škoda ile ilişkiler tekrar başladı.

Viktoria 18 Mayıs 2010'da Jablonec'e karşı Çek Kupası finalini 2-1 kazanarak,[6] 2010-11 UEFA Avrupa Ligi'ne katıldı ve yeniden Avrupa kupalarına döndü. Viktoria, organizasyona üçüncü ön eleme turundan başladı ve bu turda Beşiktaş ile kendi evinde 1-1 berabere kaldı. rövanşta ise 3-0 kaybederek elendi.[7]

Viktoria 2010-11'de, 68 puanlı Sparta Prah'ın bir puan önünde ligi lider bitirerek ilk şampiyonluğunu elde etti.[8] Böylece 2011-12 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off turunda København'ı toplamda 5-2 yenerek eledi.[9] Viktoria, Barcelona ve Milan gibi takımlarla birlikte H Grubu'nda yer aldı. BATE Borisov'a karşı elde ettiği galibiyetle beraber grubu üçüncü sırada tamamladı.[10] Böylece 2011-12 UEFA Avrupa Ligi'nde son 32 turuna katılan ekip, Schalke 04'e ekstra uzatmaların ardından toplamda 4-2 mağlup olarak elendi.[11]

Kulübün iç saha maçlarına ev sahipliği yapan Stadion města Plzně, 2011 yılında yeniden inşa edildi. 11 Haziran 2011'de Viktoria, kulübün kuruluşunun yüzüncü yıl dönümünü, Pilsner Urquell bira fabrikasının avlusunda taraftarlarıyla birlikte kutladı. Ocak 2012'de kulüp, kuruluşunun yüzüncü yıl dönümü için bir gala düzenledi ve orta saha oyuncusu Pavel Horváth'ı tüm zamanların en büyük oyuncusu olarak seçti.

2011-12 sezonunda Viktoria ligde Slovan Liberec'in üç puan arkasında üçüncü sırada yer aldı ve üst üste üçüncü defa bir Avrupa Ligi sezonuna katılmaya hak kazandı.[12] İkinci eleme turundan başlayan kulüp, Gürcistan'ın Metalurgi Rustavi ve Polonya'nın Ruch Chorzów takımlarını geçerek, play-off turunda Lokeren ile karşılaştı ve rakibiyle iki maç sonucunda toplamda 2-2 berabera kaldı ancak deplasman golü kuralı ile grup aşamasına katılmaya hak kazandı. Kulüp, turnuvanın son şampiyonu Atlético Madrid'in önünde B grubunda birinci sırada yer aldı.

Viktoria, son 32 turunda, Napoli ile eşleşti. İki maçta karşılaştığı rakibini 3-0 ve 2-0'lık skorlarla eledi. Son 16 turunda Fenerbahçe ile eşleşti. İlk maçta kendi evinde rakibine 1-0 mağlup oldu. Rövanşta ise deplasmanda (İstanbul ekibinin taraftarlarının, yakın zamanda neden olduğu olaylardan dolayı seyircisiz oynandı) 1-1 berabere kalarak organizasyona veda etti.[13] Viktoria, 2012-13 sezonunda ikinci kez Çek ligini kazandı.

[değiştir | kaynağı değiştir]

2017 yılında kulüp, yerel bir bira sponsoru ile yapılan anlaşma sonrasında stadyumdaki yedek kulübelerine bira kutusu şeklinde bir sundurma taktı.[14]

Tarihsel isimler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1911 - SK Viktoria Plzeň (Sportovní klub Viktoria Plzeň)
  • 1949 - Sokol Škoda Plzeň
  • 1952 - Sokol ZVIL Plzeň (Sokol Závody Vladimíra Iljiče Lenina Plzeň)
  • 1953 - DSO Spartak LZ Plzeň (Dobrovolná sportovní organizace Spartak Leninovy závody Plzeň)
  • 1962 - TJ Spartak LZ Plzeň (Tělovýchovná jednota Spartak Leninovy závody Plzeň)
  • 1965 - TJ Škoda Plzeň (Tělovýchovná jednota Škoda Plzeň)
  • 1993 - FC Viktoria Plzeň (Football Club Viktoria Plzeň, a.s.)

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevcut kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Eylül 2019 itibarıyla.[15]
Mevki Futbolcu
1 Slovakya KL Matúš Kozáčik
2 Çekya DF Lukáš Hejda
3 Çekya DF Adam Hloušek
4 Çekya DF Roman Hubník (Kaptan)
5 Kongo Demokratik Cumhuriyeti OS Joel Ngandu Kayamba
6 Slovakya OS Roman Procházka
7 Çekya OS Tomáš Hořava
8 Çekya DF David Limberský
9 Fransa FV Jean-David Beauguel
10 Çekya OS Jan Kopic
14 Çekya DF Radim Řezník
15 Çekya FV Michael Krmenčík
16 Çekya KL Aleš Hruška
Mevki Futbolcu
18 Çekya FV Tomáš Chorý
19 Çekya OS Jan Kovařík
22 Çekya DF Jakub Brabec
23 Çekya OS Lukáš Kalvach
24 Çekya DF Milan Havel
25 Çekya OS Aleš Čermák
26 Slovakya OS Christián Herc (Wolverhampton'dan kiralık)
28 Slovakya DF Marián Čišovský
29 Çekya KL Dominik Sváček
37 Çekya OS Ondřej Mihálik (AZ'dan kiralık)
39 Çekya OS Dominik Janošek
44 Çekya DF Luděk Pernica

Kiralık gidenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mevki Futbolcu
Çekya DF Jiří Piroch (MFK Karvina takımına)
Çekya OS Dominik Janošek (1.FC Slovácko takımına)
Çekya OS Ondrej Štursa (Dukla Praha takımına)
Mevki Futbolcu
Çekya OS Jan Suchan (MFK Karvina takımına)
Slovakya FV Marek Bakoš (Spartak Trnava takımına)
Çekya FV Tomáš Poznar (Zlín takımına)

Teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm teknik direktörler için: Kategori:FC Viktoria Plzeň teknik direktörleri

Yerel turnuva tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Futbol lig sisteminin 1. seviyesinde oynanan sezon sayısı: 21
  • Futbol lig sisteminin 2. seviyesinde oynanan sezon sayısı: 4
  • Futbol lig sisteminin 3. seviyesinde oynanan sezon sayısı: 0
  • Futbol lig sisteminin 4. seviyesinde oynanan sezon sayısı: 0

Çek Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig Yer O G B M A Y Av P Kupa Süper Kupa
1993-1994 1. liga 5. 30 12 11 7 35 23 +12 35 Çeyrek final
1994-1995 1. liga 9. 30 12 4 14 32 37 -5 40 Çeyrek final
1995-1996 1. liga 9. 30 11 6 13 33 34 -1 39 Son 32
1996-1997 1. liga 11. 30 7 11 12 33 37 -4 32 Çeyrek final
1997-1998 1. liga 14. 30 9 6 15 37 47 -10 33 Çeyrek final
1998-1999 1. liga 15. 30 8 8 14 26 43 -17 32 Son 32
1999-2000 2. Liga 2. 30 17 8 5 50 22 +28 59 Çeyrek final
2000-2001 1. liga 16. 30 4 9 17 30 65 -35 21 Son 32
2001-2002 2. Liga 4. 30 15 5 10 56 34 +22 50 Son 32
2002-2003 2. Liga 1. 30 17 7 6 47 27 +20 58 Son 32
2003-2004 1. liga 16. 30 4 7 19 23 53 -30 19 Son 16
2004-2005 2. Liga 3. 30 12 10 6 32 23 +9 46 Yarı final
2005-2006 1. liga 14. 30 7 10 13 30 43 -13 31 Son 64
2006-2007 1. liga 6. 30 12 10 8 35 29 +6 46 Çeyrek final
2007-2008 1. liga 9. 30 10 8 12 32 37 -5 38 Son 16
2008-2009 1. liga 8. 30 11 10 9 45 38 +7 43 Çeyrek final
2009-2010 1. liga 5. 30 12 12 6 42 33 +9 48 Kazanan
2010-2011 1. liga 1. 30 21 6 3 70 28 +42 69 Çeyrek final Finalist
2011-2012 1. liga 3. 30 19 6 5 66 33 +33 63 Çeyrek final Kazanan
2012-2013 1. liga 1. 30 20 5 5 54 21 +33 65 Çeyrek final
2013-2014 1. liga 2. 30 19 9 2 64 21 +43 66 Finalist Finalist
2014-2015 1. liga 1. 30 23 3 4 70 24 +46 72 Çeyrek final Finalist
2015-2016 1. liga 1. 30 23 2 5 57 25 +32 71 Yarı final Kazanan
2016-2017 1. liga 2. 30 20 7 3 47 21 +26 67 Son 16
2017-2018 1. liga 1. 30 20 6 4 55 23 +32 66 Son 16

Avrupa Kupaları Performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Liste sezon (S), oynadığı maç (O), galibiyet (G), beraberlik (B) ve mağlubiyet (M) içerir. İstatistik eleme maçlarını da kapsar.

2 Ağustos 2018 itibarıyla.
Organizasyon S O G B M A Y Av
Şampiyonlar Ligi 5 32 15 6 11 56 54 +2
Kupa Galipleri Kupası 1 2 0 0 2 1 7 -6
Avrupa Ligi 8 49 22 12 15 79 59 +20
Toplam 14 83 37 18 28 136 120 +16

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulusal[değiştir | kaynağı değiştir]

1. liga:

Pohár FAČR:

Český Superpohár:

  • Kazanan (2): 2011, 2015
  • Finalist: 2010, 2013, 2014

Fotbalová národní liga:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Plzeň prevail in Czech Cup final". UEFA. 19 Mayıs 2010. 31 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2011. 
  2. ^ "Viktoria Plzeň seal maiden Czech crown". UEFA. 21 Mayıs 2011. 13 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2011. 
  3. ^ "Czech Republic - List of Cup Finals". rsssf.com. 15 October 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  4. ^ "Czechoslovakia - List of Cup Finals". rsssf.com. 14 March 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  5. ^ "European Competitions 1971-72". rsssf.com. 6 October 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  6. ^ "Czech Republic 2009/10". rsssf.com. 15 March 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  7. ^ "UEFA Europa League 2010/11 - History - Plzeň - UEFA.com". uefa.com. 23 March 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  8. ^ "Czech Republic 2010/11". rsssf.com. 31 October 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  9. ^ "UEFA Champions League 2011/12 - History - Playoff - UEFA.com". uefa.com. 29 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  10. ^ "UEFA Champions League 2011/12 - History - Standings - UEFA.com". uefa.com. 26 October 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  11. ^ "UEFA Europa League 2011/12 - History - Matches - UEFA.com". uefa.com. 26 October 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  12. ^ "Czech Republic 2011/12". rsssf.com. 31 October 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  13. ^ "UEFA Europa League 2012/13 - History - Plzeň - UEFA.com". uefa.com. 23 March 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 March 2014. 
  14. ^ "Viktoria Plzen: Czech side unveil new novelty dugouts". 28 July 2017. 10 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2018 – www.bbc.com vasıtasıyla. 
  15. ^ "A-tým 2019/2020". FC Viktoria Plzeň. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

* Kulübün resmî web sitesi 25 Aralık 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Çekçe)