Şey (film, 1982)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Şey (film) sayfasından yönlendirildi)
Şey
The Thing
Drew Struzan tarafından yapılan sinema afişi
YönetmenJohn Carpenter
YapımcıDavid Foster Lawrence Turman
SenaristBill Lancaster
UyarlamaWho Goes There? John W. Campbell, Jr.
OyuncularKurt Russell
MüzikEnnio Morricone
Görüntü yönetmeniDean Cundey
KurguTodd C. Ramsay
DağıtıcıUniversal Pictures
TürüBilimkurgu
Korku
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i25 Haziran 1982
Süre109 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$15 milyon[1]
Hasılat$19.6 milyon [2]

Şey (Orijinal adı:The Thing) John Carpenter tarafından yönetilen, Bill Lancaster tarafından yazılan ve başrolde Kurt Russell'ın bulunduğu 1982 yapımı Amerikan bilimkurgu korku filmidir. Film, adını diğer organizmaları hücreleri yoluyla taklit edebilen dünya dışı belirsiz bir yaşam formundan almıştır. Şey, Amerikalıların Antarktika'daki bir araştırma istasyonuna sızar ve araştırmacıların görünüşlerini taklit ederek grup içinde bir paranoyanın gelişmesine sebep olur.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünya yörüngesinde 100,000 yıl önce uçan bir gemi Antarktika'ya düşer. 1982 yılında Antarktika'da, bir Norveç helikopteri bir Alaska Kurdunu Amerikan araştırma istasyonuna kadar kovalar. Amerikan üssüne kadar süren kovalamacanın ardından bir Norveçli kazayla dinamitini düşürür ve helikopter ile pilotu yok eder. Kurtulan Norveçli, Amerikalıların yanındaki köpeğe ateş ederken ve istasyon amiri Garry tarafından vurularak öldürülür. Amerikalılar, helikopter pilotu R.J. MacReady ve Dr. Cooper'ı yanıt bulmak için Norveç kampına gönderir, ancak geriye yalnızca cesetlerin bulunduğu yanmış bir harabe kalmıştır. Dışarıda çift suratlı bir ceset keşfederler ve buldukları video kasetleriyle birlikte istasyonlarına geri dönerler. Doktorları Blair, ceset üzerinde yaptığı otopside normal insan iç organları bulur.

Clark, köpeği istasyonun köpek kafesine kapatır ardından köpek değişim geçirerek diğer köpeklere saldırmaya başlar. Kargaşayı duyan MacReady yangın alarmını çalıştırır ve Childs yaratığı yakıp kül eder. Blair başka bir otospi daha yapar ve Şey hücrelerinin diğer hücreleri taklit ettiğini keşfeder. Norveçlilerin kayıtları sayesinde Amerikalılar gemiden haberdar olur. Blair, Şey hücrelerinin şehirlere yayılması halinde Dünya üzerindeki tüm canlıları birkaç yıl içinde yok edeceğini fark ettikten sonra dengesizleşir. Fuchs, MacReady'e Blair hakkında endişelendiğinden ve günlüğüne ölü yaratığın hücrelerinin hâlâ yaşadığını yazdığından bahseder.

Yaratık Bennings'i ele geçirir ama Windows değişim tamamlanmadan onu yakalar ve MacReady yaratığı aleve verir. Blair'in haberleşme ve ulaşım teçhizatlarına zarar verdiğini ve geriye kalan köpekleri öldürdüğünü öğrenirler. Blair boş bir alet kulübesine kapatılır. Cooper kimin ele geçirildiğini öğrenmek için bir kan testi karşılaştırılması yapılmasını önerir ancak tüm örnek kan tüplerinin sabotaja uğraması herkesi birbirine düşürür.

MacReady liderliğe soyunur ve Fuchs'dan Blair'in işlerine devam etmesini ister, ancak Fuchs kaybolur ve Windows ile Nauls yanmış cesedini dışarıda bulur. MacReady ve Nauls, MacReady'nin kulübesini incelemeye koyulurken, Windows diğerlerini uyarmaya gider. Dönüşte, Nauls, MacReady ile arasını açarak ondan kaçar ve bulduğu yırtık kıyafet yüzünden MacReady'nin değişim geçirdiğini düşünür. Ekip MacReady'nin sonunu konuşurken, MacReady içeri girer ve ona saldırmaları halinde istasyonu birkaç dinamitle havaya uçaracağına dair tehdit eder. Norris ve Nauls, MacReady'e arkadan saldırır ancak başarısız olur. Norris kalp krizi geçirir.

Cooper onu hayata döndürmeye çalışırken, Norris değişim geçirir ve Cooper'ı kollarını kopararak öldürür. MacReady yaratığı aleve verir ve yeni bir test için Windows'dan herkesi iple bağlamasını ister. Clark, MacReady'e saldırır ve vurulur. MacReady yaratığın her hücresinin hayatta kalma içgüdüsüne sahip olduğuyla ilgili bir teori ortaya atar. MacReady teker teker herkesin kanı üzerinde sıcak tel basar. Palmer ve kanı sıcak telden etkilenip değişim geçirir. Ardından Windows'u ele geçirir, bu yüzden MacReady ikisini de aleve verir.

Childs'ı nöbete bırakırlar ve diğerleri Blair'ı test etmeye gider. Ancak alet kulübesinde tünel kazdığını öğrenirler. Bu sayede Blair'ın ele geçirildiğini ve küçük bir kaçış gemisi yaptığını fark ederler. Childs'ın kaybolmasının ve istasyonun güç jeneratörünün yok edilmesinin ardından MacReady Şey'in kurtarma ekibi gelinceye kadar kışı burada geçirmeye çalıştığının farkına varır. MacReady, Garry ve Nauls Şey'i yok etmesi umuduyla tesisi dinamitle döşemeye karar verir. Patlayıcılar döşenirken Blair, Garry'i öldürür ve Nauls ortalıktan kaybolur. Blair çok daha büyük bir yaratığa dönüşerek saldırmaya başlar ve fitili yok eder. Buna rağmen MacReady patlamayı bir dinamitle tetikler ve üssü patlatır.

MacReady bir köşede otururken Childs yeniden ortaya çıkar ve Blair'ı ararken fırtınada kaybolduğunu söyler. Yorulmuş ve kurtulmaktan ümidi kesmiş hâlde birbirlerine güvensizliklerinin boşuna olduğunu fark ederler ve bir viski şişesini paylaşırlar.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, Howard Hawks ve Christian Nyby'nin 1951 filmi olan The Thing from Another World filminden esinlenerek yazılmış olan John W. Campbell, Jr.'ın Who Goes There? adlı romanından esinlenilmiştir. Carpenter, Şey filmini Prince of Darkness ve In the Mouth of Madness filmlerinin de yer aldığı Kıyamet Üçlemesi'nin ilk filmi olarak değerlendirmektedir. Filmler birbirlerinden tamamen farklı olsa da, her biri olası bir kıyamet senaryosunu içermektedir. Ayrıca Carpenter, H.P. Lovecraft'ın işlerinin filme ilham kaynağı olduğunu belirtmiştir.

Şey, 25 Haziran 1982'de 840 salonda gösterime girdi ve gişede haftanın 8 numaralı filmi oldu. Üç hafta boyunca top 10'da kaldı. Filmin beklenenden daha düşük seviyede başarı göstermesinde sebep olarak Universal Stüdyoları'ndan çıkan Steven Spielberg'ün E.T the Extra-Terrestrial filminin 2 hafta önce ve Warner Kardeşler'den çıkan Ridley Scott'ın Blade Runner filminin Şey filmi ile aynı gün vizyona girmiş olması gösterilir. Buna rağmen film sonradan eleştirmenlerce yeniden değerlendirildi ve şimdiye kadar yapılmış en iyi korku filmlerinden biri olarak gösterildi. Filmin çıktığı aynı sene bir roman uyarlaması, 1991'de Dark Horse Comics tarafından yayınlanmış olan The Thing from Another World çizgi roman adaptasyonu; 2002'de bir video oyunu ve 14 Ekim 2011'de filmle aynı adlı ve bazı olayları açıklayıcı nitelikte bir ön filmi (prequel) bulunmaktadır.

Filmin senaryosunu Burt Lancaster'ın oğlu Bill Lancaster 1981'de yazdı.[3] Film müziklerini Ennio Morricone besteledi. Bu açıdan Şey Carpenter'in kendi yönetip de müziğini yapmadığı nadir filmlerden biridir. Film Britanya Kolumbiyası'nda çekildi. Araştırma istasyonu film ekibi tarafından yazın inşa edildi çekimler dondurucu kış koşullarında yapıldı. Filmdeki tek kadın oyuncu satranç bilgisayarını seslendiren Carpenter'ın sıklıkla birlikte çalıştığı ve sonradan karısı olan Adrienne Barbeau'dur.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Box office / business for The Thing (1982)". 20 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2008. 
  2. ^ "The Thing (1982) - Weekend Box Office Results". 23 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2008. 
  3. ^ The Thing Production Notes 15 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., John Carpenter Official Website, Accessed 08-06-08.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]