Şablon:Kod

Vikipedi, özgür ansiklopedi

​{{{1}}}​

Şablon belgelemesi[gör] [değiştir] [geçmiş] [temizle]

Kullanım[kaynağı değiştir]

<syntaxhighlight> etiketlerinde kısa bir metin aralığı sarar (mw:Extension:SyntaxHighlight sayfasına bakın). Bu şablon kısa numuneler için kullanılmalıdır; daha uzun içerik <pre>...</pre> veya <syntaxhighlight>...</syntaxhighlight> kullanmalıdır. Çeşitli etiketlerin ne yaptığına ilişkin açıklama için Yardım:Vikimetin sayfasına bakın.

İçerik eşittir işareti (=) içeriyorsa, parametreyi açıkça belirtmeniz gerekir: {{kod|1=date=30 Şubat 2010}}.

Şablon, inline=1 özelliğine sahip <syntaxhighlight> etiketini kullanır. Bu, genişletilmiş vikimetine uygulanan <code> ve <nowiki> etiketlerinin kombinasyonu gibi çalışır . Örneğin, {{kod|birkaç '''viki''' metin}} "viki" kelimesini kalın yazmaz ve üçlü-tek tırnakları oluşturur:

​birkaç '''viki''' metin​

Ancak, {{kod|bir {{şablon}} çağrı}} yine de şablonu çağırır:

​bir [[:Şablon:Şablon]] çağrı​

Bu sorunu önlemek için şablon adının çevresinde <nowiki>...</nowiki> kullanın:

​bir {{şablon}} çağrı​

Normal metinle satır içi olarak kullanıldığında, {{kod}} genellikle en iyi görünür ve normal metnin dışında açıkça bırakıldığında okunması en kolay yöntemdir:

​foo &nbsp;{{kod|bar baz}}&nbsp; quux.​

iyi aralıklı:

foo  ​bar baz​  quux.

karşı:

​foo {{kod|bar baz}} quux.​

birçok kişi için görsel olarak kafa karıştırıcı olacak şey:

foo ​bar baz​ quux.

çünkü "foo" ve "​bar​" ve "​baz​"'dan daha yakın görünecektir; tek aralıklı yazı tipindeki boşluk karakterinin genişliği neredeyse her zaman orantılı yazı tipinden daha büyüktür.

mw:Extension:SyntaxHighlight GeSHi için bir dil belirtmek üzere {{{2}}} parametresini (|2= olarak adlandırılmamış veya daha açık bir şekilde |dil= olarak adlandırın) kullanın. Bu seçenek varsayılan olarak düz metindir, yani vurgulama yoktur. Biçimlendirme dili olarak vikimetin için vurgulama seçeneği yoktur, ancak ​html4strict​ ve ​html5​, ​php​, ​perl​, ​css​, ​javascript​, ​mysql​ ve diğerleri gibi geçerli değerlerdir. Geçersiz bir tane kullanmaya çalışmak, sayfa önizlendiğinde veya kaydedildiğinde şablon çıkışını yerine geçerli olanların bir listesinin görüntülenmesine neden olur.

Bu şablonun değiştirilmesine gerek yoktur.

Örnekler[kaynağı değiştir]

Biçimlendirme Çıktı
Lorem {{code|ipsum '''dolor'''}} sit amet

Lorem ​ipsum '''dolor'''​ sit amet

{{kod |dil=cpp |int foo(const std::string& bar, const std::vector<çift uzun*>& baz);}} deklarasyonu daha sonra tanımlanan bir işlevin prototipidir.

int foo(const std::string& bar, const std::vector<çift uzun*>& baz); deklarasyonu daha sonra tanımlanan bir işlevin prototipidir.

Kod, {{kod |dil = javascript|kod=var img = document.getElementsByTagName("img");}} gibi bir [[eşittir işareti]] içeriyorsa, ilk parametreyi açıkça {{{1}}} veya {{{kod}}} belirtmelisiniz; ayrıca bakınız: [[bugzilla:5138]].

Kod, var img = document.getElementsByTagName("img"); gibi bir eşittir işareti içeriyorsa, ilk parametreyi açıkça {{{1}}} veya {{{kod}}} belirtmelisiniz; ayrıca bakınız: bugzilla:5138.

Dahil olan şablonlar[kaynağı değiştir]

Gömülü şablonlar {{kod}} içinde beklendiği gibi çalışmaz; {{var etiketi}} ve {{samp}} gibi şablonlar içerebilen daha uzun, serbest biçimli kod blokları için bu şablon yerine bir sarmalayıcı olarak <code>...</code> kullanın.

{{kod}} içinde kullanılan şablonlar oluşturulan HTML'yi ortaya çıkarır - bu yararlı olabilir. Örneğin:

Biçimlendirme Çıktı
{{kod|
{{web kaynağı |başlık=Başlık |url=https://example.org}}
}}

​ <cite class="kaynak web">[https://example.org "Başlık"].</cite><span title="ctx_ver=Z39.88-2004&rft_val_fmt=info%3Aofi%2Ffmt%3Akev%3Amtx%3Abook&rft.genre=unknown&rft.btitle=Ba%C5%9Fl%C4%B1k&rft_id=https%3A%2F%2Fexample.org&rfr_id=info%3Asid%2Ftr.wikipedia.org%3A%C5%9Eablon%3AKod" class="Z3988"><span style="display:none;">&nbsp;</span></span><span class="citation-comment" style="display:none; color:#33aa33; margin-left:0.3em">Arşivlenmesi gereken bağlantıya sahip kaynak şablonu içeren maddeler ([[:Kategori:Arşivlenmesi gereken bağlantıya sahip kaynak şablonu içeren maddeler|link]]) </span> ​

Yukarıdaki örnekte, gizli meta veriler dahil olmak üzere alıntı şablonu tarafından oluşturulan HTML gösterilmektedir.

Ayrıca bakınız[kaynağı değiştir]

}}