Şablon:GM/2020-05-30

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İskenderun, (Yunanca: Αλεξανδρέττα, Aleksandretta, Türkçe karşılığı "Küçük İskenderiye"; Arapça: لواء اسكندرون, Lue İskenderun, anlamı "İskenderun Tugayı"[2]), Hatay'ın en büyük 2. ilçesidir. Nüfusu 247.220 kişidir. İlçe Türkiye'nin en büyük limanlarından birine sahiptir, bu bakımdan deniz ticaretinde önemli bir konumdadır.

MÖ 333 yılında, Büyük İskender’in İssos yakınlarında kazandığı zaferden sonra Alexandreia adıyla kurulmuştur. Bu kent kurulmadan önceleri ise burada Myriandos adında bir Fenike şehri bulunmaktaydı. Makedonya Kralı Büyük İskender'in, Pers Şeyhi III. Darius’a karşı İsos Vadisi'nde üstünlük sağlamasıyla temeli atılan bu şehir, sahip olduğu coğrafi önemin etkisiyle tarihinde birçok defa işgale uğramıştır.(Devamı...)


Dwyane Wade, (d. 17 Ocak 1982) NBA takımlarından Miami Heat'in formasını giyen Amerikalı profesyonel basketbolcudur. Şutör gard ve gerektiği zaman Oyun kurucu mevkiinde oynayabilen Wade, 1.96 boyunda ve 100 kg ağırlığında yer almaktadır. 2005 Playoffları'ndan 2006-07 sezonunun ortalarına kadar iki sene boyunca forması en çok satılan oyuncudur. Alışılmadık telaffuzuna rağmen birçok otorite ismini Dwayne olarak telaffuz etmektedir.

2003 NBA Seçmeleri'nde beşinci sırada Heat tarafından seçilerek lige giren Wade, ilk yılında Yılın Birinci Çaylak Beşi'ne seçildi. Şu ana kadar 10 kez All-Star seçilme başarısı gösterdi ve kariyerinin üçüncü yılında takımı Miami Heat'in tarihindeki ilk şampiyonluğunu almasında istatistiki açıdan en önemli pay sahibi oldu. Heat finalde Dallas Mavericks'i 4-2 yenerken Wade Finallerin MVP'si seçilme onuruna erişti. 2008 Yaz Olimpiyatları'nda "Redeem Takımı" lakaplı millî takımının istatistiki açıdan liderliğini üstlenerek turnuvada altın madalya kazanmalarında rol oynadı. 2008-09 sezonunda NBA'de sayı ortalamasında liderliği eline geçirerek kariyerinde ilk kez Sayı Kralı unvanını kazandı. 2010 yılında takıma Chris Bosh ve LeBron James'in katılmasıyla rolü dahada azalıp takımın en etkili 2. silahı konuma düşen Wade takımıyla beraber 2012 NBA Finalleri'nde Oklahoma City Thunder'ı 4-1 yenerek 2. şampiyonluğunu yaşadı. (Devamı...)