Şablon:GM/2020-04-14

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koronavirüs hastalığı 2019 kısaltmasıyla COVID-19 ya da KOVID-19; insanları etkileyen, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2'nin (SARS-CoV-2) neden olduğu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı. İlk olarak 2019 yılında Çin'in Vuhan şehrinde keşfedilmiş hastalık, keşfinden bu yana dünya çapında yayılarak COVID-19 pandemisine yol açmıştır. Hastalıkta görülen yaygın semptomlar arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı yer almaktadır. Kas ağrıları, balgam üretimi ve boğaz ağrısı ise daha az yaygın görülen belirtileri oluştururlar. İshal gibi gastrointestinal belirtiler rapor edilmiştir. Bazı çalışmalarda virüsün merkezi sinir sistemini de tuttuğu, koku duyusu kaybı ve solunum güçlüğü belirtilerinin bu sebepten ileri geldiği gösterilmiştir. Vakaların çoğu hafif semptomlara sahip olsa da, bazı hastalarda şiddetli zatürre ve çoklu organ yetmezliği meydana gelebilir. Çin'deki 44.000'den fazla vaka üzerinde yapılan ilk büyük analize göre doğrulanmış vakalar arasında diyabet, yüksek tansiyon ya da kalp ya da solunum sorunları olan hastalar arasında ölümler en az beş kat daha yaygındır. 3 Mart 2020 itibarıyla dünya çapında ölüm oranı %3,4 olup 2 Nisan 2020 tarihi itibarıyla 982.000 pozitif vaka tespit edilmiş; bu vakalardan 198.000'i iyileşmiş, 50.200 kişi ise hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir. (Devamı...)

Hella Good Gwen Stefani, Tony Kanal ve The Neptunes tarafından No Doubt'ın beşinci stüdyo albümü Rock Steady (2001) için yazılan bir şarkıdır. Elektro, rock ve funk etkileri taşıyan parça; müzik eleştirmenlerinden olumlu yönde tepkiler aldı ve genellikle Afrika Bambaataa ve Madonna'nın çalışmalarıyla karşılaştırıldı.

"Hella Good", albümün ikinci single'ı olarak Nisan 2002'de piyasaya çıktı. Şarkıya Roger Sanchez tarafından yapılan remix, Billboard Hot Dance Music/Club Play listesinde zirveye ulaştı. 2003 Grammy Ödülleri'nde "Hella Good", En İyi Dans Kaydı dalında ödüle aday gösterildi ve şarkının Sanchez remixi En İyi Remix Kaydı dalında ödül kazandı. Şarkıya siyah-beyaz olarak çekilen video klipte, grup üyeleri boş bir gemiye yerleşirken görülmektedir. No Doubt, bir nevi "kültürel çatışma" ifadesi olarak hip hop prodüksiyon ikilisi The Neptunes ile çalışmaya karar verdi. Solist Gwen Stefani hayatındaki olumlu şeyler hakkında canlı ve şenlikli bir şarkı yazmak istedi ve grup, iyimser bir kulüp şarkısı yazdı. Hella kelimesi San Francisco Körfez Bölgesi'nde sıklıkla kullanılan ve "çok" anlamına gelen argo bir kelimedir. Körfez Bölgesi'nde bulunduğu sürede, Stefani kelimeyi kendi ruh hâlini tanımlamak için kullanmaya karar verdi. Stefani dans kelimesini nakarata koymak istedi ve nakarattaki her dizenin sonuna "keep on dancing (dansa devam)" ifadesini ekledi. Şarkının funk soundunda Queen'in 1980 çıkışlı "Another One Bites the Dust" ve The Commodores'in 1977 çıkışlı "Brick House" şarkılarından esinlenildi. (Devamı...)