Şablon:GM/2020-04-05

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşik Krallık'ta 2020 koronavirüs pandemisi, ilk vaka 31 Ocak 2020 tarihinde Çin'den gelen ve York'ta bir otelde kalan iki kişilik ailenin solunum rahatsızlığı yaşamasının ardından tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün vakaların özellikle Vuhan'dan gelen kişilerde solunum hastalığı olarak başladığını açıklamasının ardından Birleşik Krallık, yeni hastalık teşhisleri için laboratuvar testi geliştirdi. Heathrow Havalimanı, Vuhan kentinden gelen uçaklar için ek klinik yardımı aldı ve gözetimleri sıklaştırdı. 30 Ocakta Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan etmesiyle Birleşik Krallık risk seviyesini yükseğe çıkarttı.

İlk vakanın 31 Ocak'ta ülkede görülmesinden sonra topluma salgından nasıl korunulması gerektiğinde dair kampanyalar düzenlendi. Birden fazla hastanede COVID-19 vakalarını tespit etmek amacıyla tarama merkezleri kuruldu. Birleşik Krallık'ın Baş Tıbbi Danışmanı Chris Whitty, salgının üstesinden gelmek için içerme, gecikme, araştırma ve azaltma gibi dört temel hedefin olduğu strateji açıkladı. 28 Şubat'a kadar onaylanmış bütün vakalar yurt dışında enfekte olmuştu. 1 Mart'ta İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'da vakalar keşfedildi. Başbakan Boris Johnson, Koronavirüs için Hareket Planını açıkladı ve hükümet salgının "dördüncü derece bir olay" olduğunu açıkladı. 11 Mart'ta DSÖ salgını pandemi olarak ilan etti. Bunun sonucunda ülkedeki bazı okullar kapatıldı, bazı hava yolları uçuşların iptal edildiğini duyurdu, bazı çevrimiçi perakendecileri alışılmadık bir şekilde alışveriş siparişi olduğunu bildirdi. 12 Mart'ta ülkedeki risk seviyesi en yüksek olarak değiştirildi. (Devamı...)


2020 Vuhan tecridi, 23 Ocak 2020'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin merkezi hükümeti, yeni keşfedilen 2019-nCoV merkez üssünü salgını önlemek için karantinaya almak amacıyla Hubei eyaleti Wuhan'da bir tecrit uygulamaya karar verildi. Bu olaya medyada yaygın olarak "Vuhan Tecridi" (Çince: 武汉封城) olarak anıldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu hareketi "halk sağlığı tarihinde eşi görülmemiş" olarak nitelendirdi. 2019 yılında ortaya çıkan ve salgın hâline gelen koronavirüsün [Wuhan koronavirüsü, Wuhan zatürresi ya da Şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2] daha fazla yayılmasına engel olmak maksadıyla Çin hükûmeti şehri 23 Ocak 2020 tarihinden itibaren karantina altına almıştır. Bunun yanı sıra şehre yapılan uluslararası uçuşlar da iptal edilmiş; Almanya, Türkiye, Fransa gibi pek çok ülke Çin Halk Cumhuriyetinden gelen tüm yolcuları termal dedektörlerle kontrol etmeye başlamıştır. Şehire 1 hafta içinde hastaneler yapıldı ve şehir ekonomisi durma noktasına geldi , Çin hükûmeti ilaç ve maske dağıttı ayrıca çoğu ülke karantina bölgesindeki vatandaşlarını bölgeden tahliye etti. Dünya Sağlık Örgütü bölgesel düzeyde tehlike düzeyini "çok yüksek" olarak belirledi. Salgının ülke düzeyinde yayılmasından sonra Vuhan'dan başka pek çok şehir daha karantinaya alındı ve bölgeye sağlık ekipleri yönlendirildi. Toplu taşıma durduruldu. (Devamı...)