Şablon:GM/2020-02-28

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bugut Yazıtı Moğolistan Halk Cumhuriyeti sınırları içinde Bugut Dağı yakınındaki bir ovaya yer dikilmiş I. Köktürk Kağanlığı (582) dönemine ait dikilitaş.

Bilinen eski Türk bengi taşlarındandır. 572-580 yılları arasında geçen tarihî olayların anlatıldığı biyografik ve didaktik bir eserdir. Üç yüzü Soğd harfleriyle yazılmış Soğdca bir metni; bir yüzü ise, Brâhmî harfleriyle yazılmış Sanskritçe bir metni içerir. Adını Arhangay Aymag ilinin Bayn Tsagaan Gol (Kutsal Beyaz Göl) bölgesindeki Bugut (Geyikler) Dağı'ndan alır. Bu dağın yaklaşık 10kilometre doğusundaki geniş ovaya inşa edilmiş I. Köktürk Kağanlığı dönemine ait anıt mezar külliyesindeki eserlerdendir. Yazıt, bir kaplumbağa kaidesi üzerine oturtulmuştur. Anıtın yeri, 1956 yılında Moğol bilim adamı Ts. Dorjsüren tarafından tespit edilmiştir. Bugut yazıtı ve bu yazıta ait kaplumbağa kaide, bugün Çeçerleg Müzesi'nin bahçesindeki açık alanda sergilenir. I. Köktürk Kağanlığı dönemine ait yazıtın üç yüzü Soğd harfleriyle yazılmış Soğdça bir metni; bir yüzü ise, Brâhmî harfleriyle yazılmış Sanskritçe bir metni içerir. Metinlerde 572-580 yılları arasında gerçekleşen tarihi olaylar anlatılmaktadır. Söz konusu tarihi olaylar, “Türk /Bilge/ Kaganı Nivar'ın Mahan Tigin'in ölümü üzerine bir bengü taşın dikilmesini buyurması", "Mahan Tigin ve Muhan Kağan'ın ortak hükümdarlıkları", "Mahan Tigin'in tahta çıkışı", "Mahan Tigin ile Tatpar Kağan'ın (Taspar Kağan'ın) ortak hükümdarlıkları" gibi konuları içerir. Bu olayların anlatımı ile Türk devletinin sosyal yapısı ve işleyişi (kağan ve sülalesi, şadapıtlar, tarkanlar, kurkapınlar, sengünler, tudunlar, atlılar ve halk); Türk milletinin yaşayış ve inanışı, değer yargıları, başka millet ve topluluklarla ilişkileri, hoşgörüsü hakkında bilgiler verilmektedir. (Devamı...)


Steve McQueen ya da tam adıyla Terence Steven McQueen (d. 24 Mart 1930 - ö. 7 Kasım 1980), Amerikalı sinema oyuncusu.

McQueen doğduktan hemen sonra onları terkeden babasını hiç tanımamıştır. Annesi de onu küçük yaşlarında terkedince, Missouri'deki amcası tarafından büyütülmüştür. 12 yaşında tekrar annesiyle buluşmuş ve Los Angeles'e taşınmışlardır. Ancak 14 yaşına geldiğinde annesi onu Chino Hills'de asi çocukların gönderildiği bir tür islah evine yollamıştır. Chino'yu terkettikten sonra 1947-1950 arasında ABD deniz kuvetlerine katılmıştır. 1952'de oyunculuk dersleri almaya başlayan McQueen, 1955'te ilk filmi A Hatful of Rain ile kamera karşısına geçmiştir. 1950'lerin ortalarındaki pek çok canlı ve önceden kaydedilmiş tv görüntülerinden sonra McQueen, western stilindeki seri film Wanted: Dead or Alive (Aranıyor: Ölü Ya da Diri) ile düzenli bir iş sahibi olmuştu. Zamanın diğer tipik western tv dizilerine göre farklı bir içeriğe sahipti. McQueen, 1953'te Girl on the Run, 1956'da da Somebody Up There Likes Me filmlerinde küçük rollerde oynadı. İlk başrol oyunculuğu ise 1958'deki korku filmi The Blob ile geldi. 1959'daki Never So Few filminde Frank Sinatra'nın, Sammy Davis, Jr. ile tartışması üzerine Davis'in yerini aldı. 1960'ta John Sturges'ın yönettiği The Magnificent Seven filminde Yul Brynner, Robert Vaughn, Charles Bronson, ve James Coburn ile birlikte oynadı ve bu film onun ilk büyük çıkışı oldu. Steve McQueen'in bir sonraki önemli filmi 1963'te çevirdiği The Great Escape (Büyük Kaçış) dir. Bronson ve Coburn bu filmde de rol almışlardır. Film, II. Dünya Savaşı sırasında bir esir kampından toplu kaçışı konu almaktadır. Steve McQueen bir sahnede motorsikletle müthiş bir atlayış yapar. Aslında atlayışı yapan, uzaktan McQueen'e çok benzeyen, bir diğer motorsiklet meraklısı arkadaşı Bud Ekins'dir. Ancak seyirci bu gerçeği yıllar sonra öğrenecektir. (Devamı...)