Şablon:GM/2019-09-24

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Battlefield 1942 (kısaca BF 1942 ya da BF42), Digital Illusions CE tarafından geliştirilmiş ve Electronic Arts oyun şirketi tarafından 10 Ekim 2002 tarihinde Microsoft Windows ve Linux için, 28 Haziran 2004 tarihinde ise Macintosh için çıkmış üç boyutlu, birinci şahıs nişancı türünde bir video oyunudur.

Oyun, II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik ve Mihver güçleri arasında çeşitli cephelerde gerçekleşen muharebe ve çatışmaları, o dönemin savaş koşulları ve teknolojik imkanlarıyla birlikte gerçekçi mekanlarda anlatmaktadır. II. Dünya Savaşı'nın en meşhur muharebeleri oyuna konu edilmektedir. Oyun, II. Dünya Savaşı döneminde geçmektedir. Oyundaki amaç, takımınızdaki arkadaşlarınızla beraber düşmanlarınıza karşı savaşmak ve takımınızı zafere ulaştırmaktır. Bunun için savaş alanındaki kontrol noktaları ele geçirilerek stratejik üstünlük sağlanabilmektedir. Takım halinde mücadele edildiği sürece düşman askerleri zor durumda bırakılabilirken dağınık bir düzen içerisinde savaşılırsa savaşta mağlup olabilme olasılığı her an yükselebilmektedir. II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Thompson, MP40, StG 44, Kar 98k, M1 Garand, M1918 Browning ve daha birçok silah oyun içinde kullanılmaktadır. Oyuncular çeşitli II. Dünya Savaşı avcı ve bombardıman uçaklarını, büyük gemileri, denizaltılar ve uçak taşıyıcılarını, kıyısal topçu savunmalarını, tankları, ZPTleri, askeri cipleri, uçaksavarları ve kurulu makineli tüfekleri kontrolüne alabilmektedir. (Devamı...)


Daniel Defoe (1660  -24 Nisan 1731), İngiliz yazar ve gazeteci.

1660 yılında Londra’da doğdu. Çeşitli güçlükler ve tehlikelerle dolu bir yaşam geçirdi. 1685’te İngiltere kralı II. James’e karşı başlatılan ayaklanmaya katıldı. Yaşamının çeşitli dönemlerinde tüccarlık, fabrikatörlük, devlet memurluğu ve hatta casusluk yaptı. 40 yaşında gazetecilikte karar kıldı, bundan birkaç yıl sonra da roman yazmaya başladı. En çok ilgi gören romanı 'Robinson Crusoe' 1719 yılında yayımlanmış, 1 yılda 4 baskı çıkarılmıştır. Yayımladığı siyasal dergi kitapçıklarındaki sert tutumu yüzünden birçok kez hapse girdi. 1731 yılında doğduğu yerde, Londra’da öldü. Hayatı boyunca siyaset hayatına büyük ilgi duymuştur. Daniel Dafoe'nin aile kökenleri Romanya'ya dayanmaktadır, Romanya'dan göçen ailesinin Osmanlı İmparatorluğu geleneklerini ona da öğrettiği bazı kaynaklarda geçmektedir. Yine İngiltere'de İngiliz kültürünü yeren mektuplarını Osmanlı Devlet adamlarına bilgi ve öneri amacıyla gönderdiği bilinmektedir. Bunun dışında Aytunç Altındal gibi yazarlar Osmanlı için casusluk yaptığının açık olduğunu söylerler. (Devamı...)