Şablon:GM/2019-02-24

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Savaş gemisi öncelikli olarak deniz savaşlarında kullanılmak üzere yapılan bir gemi türüdür. Genellikle ticari gemilerden tamamen farklıdırlar. Silahlandırılmış olabildigi gibi, ticari gemilerden farklı olarak hasara dayanıklı, manevra kabiliyeti yüksek, ve hızlı tasarlanırlar. Ticari gemilerde olmadığı gibi, tipik bir savaş gemisi sadece silahlar, cephane ve mürettebatı için erzak taşır. Genellikle bir donanmaya bağlı olduğu gibi bazı durumlarda özel şirketlerinde savaş gemileri bulunabilir. Yapımı çok eskilere dayanan bu aracın yapılma nedeni, deniz ve okyanuslarda yolcu taşıyabilen ve deniz ve okyanuslarda deniz savaşı yapabilmesidir.

Savaş zamanında savaş gemisi ile ticari gemi arasındaki fark sıklıkla bulanıktır. Savaşta ticari gemiler de silahlandırlır ve I. Dünya Savaşındaki Q-ship gibi yedek savaş gemisi (İngilizce: Auxiliary warship) olarak da kullanılır. 17. Yüzyıla kadar bir ticari geminin, bir donanma gemisinin yarısı kadar savaş gemisi olarak görev görmesi normaldi. Bu durum 19. yüzyılda korsanlığın baş göstermesiyle sona erdi, büyük ticari gemileri kalyonlar gibi silahlandırmak normal bir deneyimdi. Savaş gemileri ayrıca Fransız Donanması veya II. Dünya Savaşındaki Japon İmparatorluk Donanmasındaki gibi asker taşımak veya gemilere mühimmat sağlamak amacıyla da kullanıldı. (Devamı...)


James Chadwick (20 Ekim 1891; Cheshire - 25 Temmuz 1974; Cambridge), İngiliz asıllı fizikçi.

20 Ekim 1891'de, Cheshire'de doğdu. Öğrenimini Rutherford'un öğrencisi olarak Manchester üniversitesinde yaptı. 1919'da çalışmaya başladığı Cambridge'de 1935'e kadar çalıştı. Değişik nükleer fizik problemlerini, özellikle çekirdeklerin yüklenmesini ve elementlerin, alfa ışınlarıyla, suni parçalanmasını incelemiş, 1923'te, Cavendish Laboratuvarı araştırmalar bölümü müdür yardımcısı, 1927'de Royal Society üyesi olmuştur. 1932'de nötronun yapısını keşfetti ve 1935'te Nobel Fizik Ödülünü kazandı. Ayrıca yine 1935'te Liverpool üniversitesi fizik kürsüsüne geçti. II. Dünya Savaşı'nda, Los Alamos'taki İngiliz atom araştırmalarını yönetti, 1948 yılında Cambridge'de bir kolejin müdürlüğüne getirildi. Döteryumun gama ışınlarıyla parçalanmasını sağlayarak nükleer fotoelektrik etkiyi buldu. Atom çekirdeğindeki parçacıklardan nötronu keşfe­den İngiliz fizikçi ve eğitimcidir (bak. Atom). Chadwick'in bu buluşu çekirdek bölünmesi­nin, atom enerjisinden yararlanmanın, atom ve hidrojen bombalarının yapımının yolunu açmıştır. Chadwick İngiltere'de Manchester'de doğ­du. Manchester ve Cambridge üniversitele­rinde, sonra da Berlin'de, radyasyon ölçme aletini bulan Hans Geiger'in yanında eğitim gördü. 1923'te Cambridge'teki Cavendish Laboratuvarı'nda yardımcı araştırma yönetmeni olan Chadwick 1927'de, İngiltere'de bilim adamlarınca kurulmuş en eski derneklerden olan Kraliyet Derneği (Royal Society) üyeliğine kabul edildi. 1932'de nötronun varlığını kanıt­ladı ve bilimsel araştırma dalında Hughes Ma­dalyası aldı. 1935'te Liverpool Üniversitesi'ne fizik profesörü olarak atandı. Aynı yıl fizik dalında Nobel Ödülü'nü kazanan Chadvvick'e 1945'te "sir" unvanı verildi. Chadwick, Ernest Rutherford ve Charles Ellist'le birlikte, ünlü Radiations from Radioactive Substances (1930; "Radyoaktif Maddelerin Işınımı") ki­tabını yazmıştır. (Devamı...)