Şablon:GM/2018-12-24

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Örümcek Adam Marvel Comics tarafından yaratılmış bir çizgi karakterdir. Türkçeye Örümcek Adam olarak çevrilmiştir. Orijinal ismi Spider-Man olan kurgusal kahraman beyaz perdeye uyarlanmış ve oldukça başarılı olmuştur.

Peter Benjamin Parker'ın gizli kimliği olan Örümcek Adam, Marvel Comics'e bağlı Stan Lee ve Steve Ditko tarafından yaratılmış kurgusal bir kahramandır. İlk kez Marvel Comics'in "Amazing Fantasy" isimli çizgi romanının 15. sayısında 1962 yazında ortaya çıkmıştır. O günden bu yana, dünyanın en popüler süper kahramanları arasındadır.

Örümcek Adam, kendi duygusal ve kişisel problemlerini süper güçleriyle çözemeyen, süper güçlerinin çoğu zaman ilişkilerini olumsuz yönde etkilediği bir kahramandır. Kariyerinin ilk yıllarında "Daily Bugle" gazetesine Örümcek Adam fotoğrafları satarak yaşamını sürdürmüş ve adını yaygınlaştırmıştır. Birçok sorunu olmasına karşın, suçla mücadeleye büyük önem atfeder. Örümcek Adam'ın amcası Ben Parker'dan aldığı ilkesi "Büyük güç büyük sorumluluk getirir"dir. Bu ilke, tüm çizgi romanın temel konusunu özetler. Örümcek Adam karakterinin insani boyutları ve yaşadığı iç çatışmalar çizgi romanının popülerliğini artırmıştır.

Örümcek Adam, günümüzde Superman ve Batman (Yarasa adam) ile birlikte en tanınan çizgi kahramanlar arasındadır. Yıllar boyunca, Örümcek Adam karakteri çizgi roman ve dizilerde, çizgi filmlerde ve 70'li yıllarda Tv filmi olarak, son yıllarda ise büyük bütçeli üç başarılı Hollywood filminde kullanılmıştır. TV filmlerinde Örümcek Adam'ı Nicholas Hammond, Hollywood'da ise Tobey Maguire canlandırmıştır. Şu sıralar eski Hollywood serisinden bambaşka bir Örümcek Adam çekilmektedir ve bu yeni seride kahramanı Andrew Garfield canlandırmaktadır. Bir sonraki seride ise, Tom Holland canlandıracaktır. (Devamı...)


Lena Horne (30 Haziran 1917 - 9 Mayıs 2010), Amerikalı bir şarkıcı, oyuncu, dansçı ve sivil hakları aktivisti.

Horne 16 yaşında, "Cotton Kulüp" adlı gece kulübündeki koroya katıldı ve böylece Hollywood'a taşınmadan önce bir gece kulübü şarkıcısı oldu. Horne Hollywood'da birçok ufak rolde ve Cabin in the Sky ve Stormy Weather gibi filmlerde önemli roller üstlendi. Horne, sol görüşe yatkın politik düşünceleri yüzünden McCarthyciler tarafından Hollywood'da karalisteye alınmış ve bu yüzden Hollywood, Kaliforniya'da iş bulamaz hale gelmiştir. Horne gece kulübü performansçısı günlerine geri döndüğü sıralarda, Ağustos 1963'te iş ve özgürlük için yapılan Washington yürüyüşü'ne katılmıştır. Horne gece kulüplerinde ve televizyonda şarkıcı olarak çalışmaya devam etmiş ve iyi tepki gören albümler çıkarmıştır.(Devamı...)