Şablon:GM/2017-10-13

Vikipedi, özgür ansiklopedi
FIFA Dünya Kupası dünya genelinde düzenlenen ve FIFA üyesi ülkelerin millî takımlarının katıldığı futbol turnuvası FIFA Dünya Kupası'nı kazanan takıma verilen altın kupa. Turnuvanın başladığı 1930'dan itibaren kazanan takıma geçici olarak Jules Rimet Kupası verilirken bu kupanın 1970'te daimi olarak Brezilya'ya verilmesi sonrasında yeni bir kupa tasarlandı ve 1974'ten itibaren FIFA Dünya Kupası adıyla verilmeye başlandı.

Abel Lafleur'un tasarladığı ve "Zafer" adını taşıyan ilk kupa 1946'da eski FIFA Başkanı Jules Rimet'nin adını aldı. Yunan tanrıçası Nike'nin som gümüşten yapılan altın kaplama bir tasvirini içeren bu kupa, lapis lazuliden imal edilen bir kaideye oturtulmuştu. Turnuvayı kazanan takımların geçici olarak elinde bulundurduğu kupa, organizasyonda üç şampiyonluğa ulaşan takıma daimi olarak verilecekti. Kupa, 1966'da İngiltere'de halka açık bir sergi sırasında çalınsa da bir hafta sonra bulundu. 1970'te, turnuva tarihindeki üçüncü şampiyonluğunu elde eden Brezilya kupanın daimi sahibi oldu. Ancak 1983'e gelindiğinde kupa Brezilya'da çalındı ve bir daha bulunamadı. (Devamı...)


Ratip Kazancıgil (d. 1920, Malatya - ö. 12 Ağustos 2017, Edirne), Türk tıp doktoru, tarih araştırmacısı ve akademisyen.

Edirne'de halk sağlığı alanındaki çalışmalarının yanı sıra kültür ve sosyal hayata katkılarıyla tanınan Kazancıgil, 1955 yılında Edirne Belediye Başkanlığı görevinde de bulundu. Süheyl Ünver, Rifat Osman ve Hafız Rakım Ertür'den sonra "Edirne Sevdalısı" olarak tanınmıştır.

1920 yılında Malatya'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Malatya'da tamamladı. 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girerek 1943 yılında mezun oldu. (Devamı...)