Şablon:GM/2015-10-19

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sovyet Hava Kuvvetleri (Rusça: Военно-воздушные силы / Voenno-Vozdushnye Sily, anlam: Askerî Hava Kuvvetleri) veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

VVS, İşçilerin ve Köylülerin Hava Filosu olarak, Ana Direktörlük statüsünde, Rus İmparatorluğu hava kuvvetleri'nin devamı olarak 24 Mayıs 1918'de kuruldu. Daha sonra 28 Mart 1924'te SSCB Hava Kuvvetleri Direktörlüğü ve 1 Ocak 1925'te İşçilerin ve Köylülerin Kızıl Ordusu Hava Kuvvetleri ismini aldı. Daha sonra uçak tasarımları yavaş yavaş gelişmeye başladı. İlk zamanlarda organizasyonu, kara kuvvetlerininki gibi, hava ordularından, hava tümenlerinden ve hava alaylarından oluşuyordu. Sovyet devletinin kuruluşundan sonra etkileyici ve enerjik bir komutan olan General Yakov Alksnis, uçak üretimi ve hava kuvvetlerinin modenizasyonu için büyük çabalar harcadı. Kendisi Stalin'in tecrit politikaları sırasında idam edilmiştir. 1930'lu yılların başında yerli uçak sanayisi önemli bir ilerleme kaydetti ve bu on yılın sonralarına doğru Sovyet Hava Kuvvetleri, I-15 ve I-16 avcı uçakları ile SB-2, SB-2 BIS ve DB-3 bombardıman uçaklarını ortaya çıkardı. (Devamı...)


Antonio Allegri da Correggio (Correggio, Emilia-Romagna, İtalya Ağustos 1489 – 5 Mart 1534), 16. yüzyılın en coşkulu ve en duygusal eserlerinden bazılarının yaratıcısı, İtalyan Rönesansında Parma okulunun en önde gelen ressamıydı. Dinamik kompozisyonu eşsiz kullanımı, büyüleyici perspektifi ve yandan görülen bir şeyin boyunu kısa gösteren dramatik kısaltma çalışmalarıyla Correggio 18. yüzyılın sanatı Rokoko’yu zamanından önce uygulamayı başarmıştır.

Antonio Allegri, İtalya’nın Reggio Emilia bölgesine yakın küçük bir şehri olan Correggio’da doğmuştur. 1489 yılında dünyaya gelen Correggio'nun kesin doğum tarihi bilinmemektedir. Babası tüccar olan Correggio’nun erken yaşlarındaki eğitimi hakkında pek az bilinmesine rağmen, ilk sanatsal eğitimini babasının kardeşi olan ressam Lorenzo Allegri’den aldığı varsayılmaktadır. 1503-1505 yıllarında Modena’da Francesco Bianchi Ferrara’ya çıraklık yapmıştır. İlk eserlerinde de kanıtlarına rastlanabileceği üzere, Corregio’nun, Lorenzo Costa ve Francesco Francia gibi sanatçıların klasisizm biçimiyle bu dönemde tanışmıştır. 1506’da Mantua’ya seyahat eden Antonio Allegri da Correggio, daha sonra Correggio’ya geri dönerek 1510 yılına kadar burada kalmıştır. (Devamı...)