Şablon:GM/2015-09-20

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Naum Tiyatrosu İstanbul Beyoğlu'nda, bugün Çiçek Pasajı’nın olduğu yerde bulunan 1844-1870 yılları arasında kullanılan tiyatro salonu.

Istanbul’da kurulan ikinci tiyatro binasıdır. İlki, Venedikli Jüstinyen tarafından Galatasaray civarında inşa edilen Fransız tiyatrosu idi. Naum Tiyatrosunun adı, işletmecisi olan Mihail Naum'dan gelir. Tiyatro temsillerinin yanı sıra İtalyan Operası'nın önemli temsillerine ev sahipliği yapan Naum Tiyatrosu, Türk tiyatro tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu Batılılaşması açısından büyük bir öneme sahiptir. Mekan, Abdülmecid devrinde bir saray tiyatrosu gibi kullanılmış ve Tanzimat döneminin önemli tiyatro olaylarına sahne olmuştur. Tiyatro binası, 1870 İstanbul yangınında yandı. Günümüzde balık pazarının bulunduğu sokak tiyatronun anısı olarak Sahne Sokak adını taşır. İstiklal Caddesi ile bugünkü adıyla Sahne Sokak’ın kesiştiği yerde bulunan Osmanlı uyruklu Tütüncüoğlu Mihail Naum’a ait ev 1831’de yanmış; arsası üzerinde İtalyan illüzyonist Giovanni Bartolomeo tarafından 1839 yılında ahşap bir tiyatro binası yapılmıştı. (Devamı...)


Yuri Gagarin (Rusça: Юрий Алексеевич Гагарин; 9 Mart 1934 - 27 Mart 1968), 12 Nisan 1961'de uzaya çıkarak Dünya'yı uzaydan gören ilk insan olan Sovyet kozmonot.

Yuri Gagarin, Gzhatsk yakınlarındaki Kluşino'da 9 Mart 1934 tarihinde dünyaya geldi. (Şimdiki Ukrayna'da olan bu kasabanın adı 1968'de Gagarin olarak değiştirildi). Annesi ve babası kolektif bir çiftlikte çalışıyordu. Yuri dört çocuktan üçüncüsüydü, özellikle ablası Yuri`yle yakından ilgilendi. Sovyetler Birliği`ndeki milyonlarca aile gibi Gagarin ailesi de II. Dünya Savaşı`ndan kötü biçimde etkilendi. İki abisi 1943'te Almanya'ya götürüldü ve savaş bitene kadar geri dönemediler. Hocaları Gagarin`i zeki ve çalışkan fakat biraz da yaramaz bir çocuk olarak tanımlardı. Matematik hocası savaş esnasında Sovyet Hava Kuvvetleri`nde uçmuştu, bunun da Gagarin üstünde büyük bir etki bıraktığı söylenir. Bir dökümhanede çıraklığa başlayan Gagarin daha sonra Saratov`da bulunan yüksek teknik okuluna seçildi. Oradayken "Hava Kulübü"ne girdi ve küçük uçaklarla uçmayı öğrendi. (Devamı...)