İzoflavonoid

Vikipedi, özgür ansiklopedi
3-fenilkromen-4-on omurgası
İzoflavanların 3-fenilkroman (izoflavan) omurgası

İzoflavonoid, birçoğu biyolojik olarak aktif olan bir flavonoid fenolik bileşikler sınıfıdır. İzoflavonoidler ve türevleri bazen fitoöstrojenler olarak adlandırılır, çünkü birçok izoflavonoid bileşiği östrojen reseptörü yoluyla biyolojik etkilere sahiptir.

Tıbbi olarak, izoflavonoidler ve ilgili bileşikler birçok diyet takviyesinde kullanılmıştır, ancak tıbbi ve bilimsel topluluk genellikle kullanımlarına şüpheyle yaklaşmaktadır. Son zamanlarda, bazı doğal izoflavonoidler, bebekler bitki ürününe maruz kaldığında biliyer atreziye neden olabilen biliatreson da dahil olmak üzere toksin olarak tanımlanmıştır.[1]

İzoflavonoid grubu geniştir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere yapısal olarak benzer birçok grubu içerir:

  • izoflavonlar
  • izoflavanonlar
  • izoflavanlar
  • pterokarpanlar
  • rotenoidler

İzoflavonoidler, flavonoid biyosentez yolundan liquiritigenin veya naringenin yoluyla elde edilir.

Kimyasal yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Flavonoidler (dar anlamda) 2-fenilkromen-4-on omurgasına sahipken, izoflavonoidler 2. pozisyonda hidroksil grubu ikamesi olmayan 3-fenilkromen-4-on omurgasına (izoflavonlar durumunda) veya 3-fenilkroman (izoflavan) omurgasına (equol gibi izoflavanlar durumunda) sahiptir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lorent, Kristin; Gong, Weilong; Koo, Kyung A.; Waisbourd-Zinman, Orith; Karjoo, Sara; Zhao, Xiao; Sealy, Ian; Kettleborough, Ross N.; Stemple, Derek L.; Windsor, Peter A.; Whittaker, Stephen J. (6 Mayıs 2015). "Identification of a plant isoflavonoid that causes biliary atresia". Science translational medicine. 7 (286): 286ra67. doi:10.1126/scitranslmed.aaa1652. ISSN 1946-6234. PMC 4784984 $2. PMID 25947162. 19 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2023.