İvan Fyodorov (denizci)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Fyodorov'un rehberlik ettiği kişiler de dahil olmak üzere, James Cook ve Rus kaşiflerin 18. yüzyılda Kuzey Pasifik'teki rotalarının bir haritası.

Ivan Fyodorov (Rusça: Ива́н Фёдоров, y. 1733), bir Rus denizci ve 1732'de Kuzey Alaska'ya yapılan keşif gezisinin komutanıydı.[1]

Vitus Bering'in Birinci Kamçatka seferinin ardından Rus keşif çalışmaları Bering'in teğmeni Martin Spanberg ve denizci Fyodorov tarafından sürdürüldü. 1732 yılında, Birinci Kamçatka seferinin,[2] kara araştırmacısı Mihail Gvozdev ve denizci K. Moşkov ile birlikte Fyodorov, Asya'nın en doğu noktası olan St. Gabriel'deki Dezhnev Burnu'na yelken açtı (Rusça: Святой Гавриил, Sviatoi Gavriil). 5 Ağustos'ta su takviyesi yaptıktan sonra oradan doğuya yelken açtılar ve kısa süre sonra Galler Prensi Burnu'nda anakaraya yaklaştılar. Alaska'nın kuzeybatı kıyısı ve rotalarının haritalarını çıkardılar. Bunu yaparak Fyodorov ve Gvozdev, bir zamanlar Semyon Dejnyov ve Fedot Alekseyev tarafından başlatılan ve Bering tarafından devam ettirilen Bering Boğazı'nın keşfini tamamladılar. Keşif gezileri ayrıca daha önce bilinmeyen üç adayı da keşfetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Igor V. Kapustin. "Иван Федоров и Михаил Гвоздев - ivki.ru/kapustin/ - Арктика Антарктика Филателия". Ivki.ru. 18 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Map of the New Discoveries in the Eastern Ocean". World Digital Library. 17 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2013.