İstanbul altın rafinerisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Altın Rafinerisi 1996 yılında Türkiye'nin bazı bankaları tarafından, bölgenin Asya ile Avrupa kıtaları arasındaki altın merkezi olması amacı ile kurulmuştur. Ortakları arasında İstanbul Altın Borsası, Hazine Müsteşarlığı, Vakıf Yatırım ve Şeker Bank bulunmaktadır.

Halaç ailesi 2002 yılında İstanbul Altın Rafinerisi'nin ortakları arasına katılarak, hisselerinin %99’una sahip olmuştur. Bununla birlikte, devlet ortaklı kurum olarak faaliyetlerine devam etmektedir. İlk Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç'tır. 2008 de Ömer Halaç'ın ani vefatı üzerine, kardeşi Av.Özcan Halaç Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmiştir ve görevini sürdürmektedir.

Uluslararası açılımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ürettiği külçe altınlar ve gümüşler; İstanbul Altın Borsası, T.C. Darphanesi, Dubai Altın Borsasında işlem görmektedir. İAR (İstanbul Altın Rafinerisi)'nin ürettiği lisanslı külçe altınlar uluslararası geçerliliğe sahiptir.

Avrupada ve Amerikada ofisleri ile uluslararası altın piyasalarında Türk Rafinerisi olarak rol oynamaktadır. Dış pazara, Dubai Borsasında geçerliliği sayesinde, gram altın ihracatı yapmaktadır.

Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Altın ve gümüş başta olmak üzere platin, paladyum ve rodyum gibi değerli metallerin rafinasyon işlemini yapmaktadır. İstanbul Altın Rafinerisi bünyesinde, İSO ve TÜRKAK'a akredite olmuş laboratuvarı ile teknolojisini tescillemiştir ve kıymetli madenleri %100’e yaklaşan bir oranda geri kazanma oranına sahiptir.[kaynak belirtilmeli]