Ömer Halaç

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ömer Halaç (d.1970,Emirdağ, ö. 12 Mayıs 2008, İstanbul) Endüstri mühendisi, İş insanı

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

İlkokulu Emirdağ Mithatpaşa İlkokulu'nda, orta okulu Emirdağ Lisesi'nde, Liseyi İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamlamıştır. 1987 yılında Anadolu Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne girerek 1991’de mezun olmuştur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü'nde Uluslararası İşletmecilik konusunda yüksek lisans yapmıştır.

1995 yılında yedek subay olarak askerlik görevimi yaptıktan sonra Belçika’nın Anvers kentinde HRD Enstitüsü'nde kıymetli taş eğitimi almıştır.

İş yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1996 yılında aile şirketi olarak Halaç Kuyumculuk’u kurarak İstanbul Kapalıçarşı’da altın rafine işine girmiştir.

Uluslararası açılımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ömer Halaç, 1996 yılında devlet tarafından kurulan İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş.’nin çoğunluk hisselerini 2002’de satın almıştır. İstanbul Altın Borsası, Vakıfbank'ın da ortağı olduğu İstanbul Altın Rafinerisi'nin yüzde 99 hissesi Halaç Ailesi'ne ait bulunmaktadır.

2006 yılında Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de yerel bir ortakla şirket kuran Halaç, bu ülkelerde altın çıkarmak ve gelecek ham altını rafine etmek üzere çalışmalar yapıyordu. Afrika kıtasının, dünyanın en çok altın üreten coğrafyası ve Türkiye’nin de en çok altın tüketen ülkelerinden biri olduğunu düşünen Ömer Halaç, Afrika’daki faaliyetlerini artırmayı hedefliyordu.

Halaç, Afrika kıtasında lojistik merkezler kurarak bu altınların rafine edilmemiş ham hali ile Türkiye’ye getirilmesini ve rafinericilik katma değerinin burada kalmasını da sağlamayı amaçlıyordu.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de yaklaşık 9 ay önce Yahudi bir ortakla kurduğu altın madeninin ilk üretimini yerinde görmek amacıyla 16 Nisan’da 2 çalışanıyla bu ülkeye giden İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, dört günlük iş gezisi sırasında Anofel adı verilen ve sıtma paraziti taşıyan sineğin kendisini soktuğunu farketmedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nden 19 Nisan’da dönen ve bu ay başında Kırgızistan’a giden Halaç, soğuk algınlığı şikayetiyle Acıbadem Hastanesi'ne kaldırıldı. Sıtma teşhisi geç konan Halaç, 15 günü bulan kuluçka süresi geçtiği ve hastalık ilerlediği için tedaviye cevap veremedi. Teşhis sonrası Türkiye'de bulunmayan ilaç Afrika'dan getirtildi ancak geç kalınmıştı. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalan Ömer Halaç 12 Mayıs 2008 tarihinde saat 03:00 sularında ölmüştür.

Halaç evli ve üç çocuk babasıydı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]