İsak Andiç Ermay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İsak Andiç Ermay
Doğum1953
İstanbul, Türkiye
Milliyetİspanyol
Eğitimİlkokul: Tarhan Koleji Ortaokul: Robert Kolej
Meslekİş insanı, tekstilci
OrganizasyonMango (şirket)
EvlilikNeus Raig Tarrago (boşandı)
Çocuk(lar)Jonathan, Judith ve Sarah Andic

İsak Andiç Ermay (d. 1953, İstanbul), Sefarad Yahudisi İspanyol iş insanıdır. Mango giyim markasının kurucusu ve en büyük hissedarıdır.

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

1953 yılında İstanbul'da Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası Manuel Andiç Ermay, İstanbullu bir elektrik teçhizatı ithalatçısıydı. İlkokulu Tarhan Koleji'nde, ortaokulu Robert Kolej'de okumuştur. 1968 yılında, Andiç 14 yaşında iken, babasının işsiz kalması sebebiyle ailesiyle birlikte İspanya'nın Barcelona kentine göç etti.[1] İsak Andiç, babası Manuel'in, bildikleri Ladino dilinin İspanya'da da konuşulduğu düşündüğünden oraya göç ettikletini söylemiştir. İspanya'da kardeşi Nahman (d. 1951, İstanbul) ile işlemeli tişörtler ve takunyalar yapmaya başladı. Böylece yükseköğrenimini yarıda bırakarak giyim ve tekstil alanına atıldı.[2]

İş hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İsak ve Nahman'ın yaptığı giyim işi, ileri yıllarda büyümeye başladı ve bu vesileyle iki kardeş, işlerini kurumsallaştırmak için şirketleşti. İlk mağazalarını 1979 yılında Barcelona ve Madrid'de açtılar. İlk başta sadece kendi markalarının (Isak Jeans) satışını yaparken ileri zamanlarda başka markaları da satmaya başlamışlardır.

1984 yılında girişimci Enric Cusi, bu şirketten hisse alarak İsak ve Nahman'ın yanında şirketi yönetmeye başladı. Aynı yıl mağazaların isimlerinin "Mango" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı. Andiç, Mango isminin seçilmesine gerekçe olarak "Mango meyvesinin her dilde aynı şekilde söylendiğini" ve "böylece markanın uluslar arasında fark göstermeyeceğini" söyledi. 1992 yılında ilk yurtdışı mağazasını açtı, 4 yıl sonra ise İstanbul'da bir mağaza açarak Türkiye'ye de atılmış oldu.

2006 yılında Andiç, İspanyol bankası Banco Sabadell'in yönetim kuruluna atandı ve 2012 yılında %7'lik bir hisseyle en büyük hissedar oldu.[3]

Forbes dergisine göre Andiç'in, Ocak 2015 itibarıyla, 4.8 milyar dolarlık bir serveti bulunmaktadır. Mango'nun artık 107 ülkede toplam 2,400 mağazası bulunmaktadır.

Andiç, aynı sırada IESE Business School'un Uluslararası Danışma Kurulu (IAB) üyesidir.[4]

2018 yılında Fransa'dan Chevalier de la Legion d'Honneur nişanını almıştır.[5]

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Andiç'in boşandığı eşi Neus Raig Tarragó'dan 3 çocuğu bulunmaktadır:

  • Jonathan Andic (d. 1981, Mango'nun yönetim kurulu başkan yardımcısı)
  • Judith Andic (d. 1984, Mango'da çalışmakta)
  • Sarah Andic (d. 1997)

Katalan modacı Zenaida Bufill Comadran'la bir ilişkisi bulunmaktadır.

13 Aralık 2004'te babası ve iş ortağı Manuel Andiç Ermay'ı kaybetmiştir.[6]

Kardeşi ve Mango eski Yönetim Kurulu Başkanı Nahman Andiç, şu anda emeklidir ve İspanya'da at yetiştiriciliği yapmaktadır. ANCCE'den 2016 yılında "Altın At" ödülünü almıştır.[7]

İsak Andiç, şu anda Barcelona'da yaşamaktadır. İstanbul'u hala evi olarak görmektedir. Kendisi, abisi, annesi ve babası Türkçe bilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ARMAN, Ayşe. "İşte 21. yüzyılın yeni Marilyn Monroe'su ...Scarlett Johansson". www.hurriyet.com.tr. 24 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Isak Andic is part of the BoF 500". The Business of Fashion (İngilizce). 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  3. ^ bigpara@hurriyet.com.tr. "Mango`nun Türk patronu Banco Sabadell`i getiriyor | Genel Haberler | Bigpara". bigpara.hurriyet.com.tr. 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Our Leadership | IESE Business School". IESE (İngilizce). 1 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  5. ^ Elven, Marjorie van (5 Temmuz 2018). "Mango's chairman Isak Andic honored with knighthood by the French state". FashionUnited (İngilizce). 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  6. ^ CENGİZ, Demet. "İspanyol Mango İstanbul doğumlu 'baba'sını kaybetti". www.hurriyet.com.tr. 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  7. ^ "Gold Horse Awards 2016". ANCCE.