İçeriğe atla

İrlanda Rüyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İrlanda Rüyası
Irish Wish
YönetmenJaneen Damian
Yapımcı
YazarKirsten Hansen
OyuncularLindsay Lohan
MüzikNathan Lanier
Görüntü yönetmeniGraham Robbins
KurguScott Hill
Stüdyo
DağıtıcıNetflix
Çıkış tarih(ler)i15 Mart 2024 (2024-03-15)
Süre94 dakika[1]
ÜlkeABD
Dilİngilizce

İrlanda Rüyası (özgün adı:Irish Wish), Kirsten Hansen tarafından yazılan senaryo'dan Janeen Damian tarafından yönetilen 2024 yapımı bir Amerikan fantastik romantik komedi filmi. Filmde Lindsay Lohan rol alıyor ve Brad Krevoy ile birlikte filmde yapımcı olarak görev yapan Damian ve Damian'ın kocası Michael Damian ile Netflix ile arka arkaya ikinci projesini gerçekleştiriyor. Filmin konusu, İrlanda'da en yakın arkadaşıyla evlenmesine günler kalan kitap editörü Maddie Kelly'nin (Lohan), eski bir taşa kendiliğinden yazdığı bir dileğin kaderini sihirli bir şekilde değiştirip onu geline dönüştürmesini anlatıyor.

İrlanda Rüyası Eylül 2022'de resmi olarak duyuruldu ve aynı ay İrlanda'da yapımına başlandı. Film 15 Mart 2024'te vizyona girdi ve vizyona girdiği günün ertesinde Netflix'in en çok izlenen filmler listesine bir numaradan giriş yaptı.[2] İrlanda Rüyası ayrıca Los Angeles'taki Bay Theater'da streaming için aynı gün başlayan birkaç gösterimle sınırlı bir tiyatro gösterimi aldı.[3] Film eleştirmenler tarafından karışık eleştiriler aldı ancak Lohan'ın performansı övgü topladı.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Maddie Kelly, son bir yıldır editörlüğünü yaptığı, olay örgüsü seçimlerini ve yazımını geliştirdiği yazar Paul Kennedy'ye gizliden gizliye aşıktır. Bunu annesine söylemiş ama en yakın arkadaşları Emma ve Heather'a söylememiştir. Maddie ona duygularından bahsetmek üzereyken, Paul ondan bir sonraki romanını yazmasına yardım etmesini ister. Emma ile tanışır ve kısa sürede aralarında karşılıklı bir çekim oluşur.

Üç ay sonra, üç çocukluk arkadaşı, Emma ile evlenebilmek için Paul ile birlikte İrlanda'daki evine uçmaktadır. Maddie, Heather'a nedime olarak katılmak için duygularını bir kenara bırakır. Bagaj tesliminde Maddie, İngiliz James Thomas ile kendisininkiyle aynı olan çantası yüzünden tartışır. Kayıp bagaj ofisinde sıkışıp kaldığında, diğerlerinin onsuz devam etmesi için ısrar eder. Maddie, Kennedy'nin evine otobüsle gitmek zorundadır; otobüste vahşi yaşam fotoğrafçısı James ile şakalaşır.

Üç arkadaş, Paul ve kardeşi Kory piknik yapmak için bir göle giderler. İki kayıkla açılmaya karar verirler ama Maddie kendini beşinci tekerlek gibi hissederek geride kalır. Bir dilek bankına rastlar ve Paul'ün onunla evlenmesini dilediğini söylerken bir peri belirir. Kuvvetli bir rüzgâr estikten sonra Maddie geriye düşer ve müstakbel gelin olarak uyanır. Rüyası gerçekleşiyor gibi görünürken, bazı şeylerden şüphe etmeye başlar. İlk olarak, Paul'ün ona teklif ettiği bisiklete binme işi, Maddie vasıfsız olduğu için işe yaramaz ve Emma onun yerini alır. Ardından Maddie'nin kendi getirdiği gelinlik yerine aile yadigârı bir gelinlik giymesi beklenir.

Periyi duyan ve gören Maddie onun peşinden gider ve James'in Triumph TR üstü açık arabasına düşer. Peri yüzünden James buluşmalarını hatırlamaz ama Maddie hatırlar. Kiralanan düğün fotoğrafçısı işi bırakmıştır ve Paul'ün annesi Maddie'ye James'in yerine birini bulduğu için teşekkür eder. Çekmesi gereken koyun kırkma etkinliğinin iptal edildiğini yeni öğrenen James kabul eder.

O gece Paul, Maddie uyurken onunla yatağa girdiğinde, elini Maddie'nin üzerine koyunca Maddie irkilir ve ona yumruk atar. Sabah olduğunda Paul tam olarak iyileşmemiştir, bu yüzden Maddie James ile birlikte düğün fotoğrafları için güzel bir yer aramaya gider. Dönüşte fırtına yüzünden bir ağaç devrilir ve dönüş yollarını kapatır, bu yüzden Maddie ve James yakındaki bir bara sığınırlar. Akşamı birlikte dart oynayarak, bira içerek ve dans ederek geçirirler. Prova için tam zamanında geri dönerler ve İrlandalı Aziz Brigid olduğu ortaya çıkan peri Maddie'yi korkutur.

Maddie kısa süre sonra gerçek ruh eşinin Paul değil James olduğunu anlar. Düğün sabahı James onun üzgün olduğunu anlar ama bunu kabul etmez. Maddie rahibe Aziz Brigid'e olan dileğini anlattığında, rahip onun yaramaz olduğunu, insanlara istediklerini değil, ihtiyaç duyduklarını verdiğini söyler. Maddie törenden önce Emma'yı görür ve Paul'e olan duygularını teyit eder, sonra da bunu düzeltmeye çalışacağına söz verir. Koridorda yürüme sırası ona geldiğinde, normal kıyafetler giyerek içeri girer ve aşık olmadıkları için düğünün devam etmemesini önerir. Paul James'in üzerine atlar ve kavga ederler, çünkü onları daha önce bahçede konuşurken görmüştür ve Madam'ın fikrini değiştirmesinden onu sorumlu tutmaktadır.

James aniden ayrılır ve Maddie de onu takip eder. Olanlardan kısmen sorumlu olduğu için kendini kötü hissetmektedir. Öpüşürler ama koşullar nedeniyle James arabasına binip gider. Maddie dilek bankına geri döner ve Aziz Brigid'den dileğini geri almasını ister, böylece zaman tekrar geri sarılır. Paul ve Emma evlenir ve törenden sonra Maddie ona ortak yazar olarak anılmadan kitaplarını düzenlemeyeceğini söyler. Daha sonra James'i barın yakınındaki bir bankta bulur ve James artık onu havaalanından ve otobüsten hatırlar, böylece yeniden başlayabilirler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Irish Wish (12)". British Board of Film Classification. 14 Mart 2024. 15 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2024. 
  2. ^ Mandile, Vincent (16 Mart 2024). "Lindsay Lohan's new movie tops Netflix charts despite mixed reviews". Dexerto. 17 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2024. 
  3. ^ "Irish Wish". Bay Theater. 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]