İnguinal kanal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kasık bölgesi

İnguinal kanal, Canalis inguinalis veya kasık kanalı, ön karın duvarında, erkeklerde spermatik kordları taşıyan, kadınlarda ise uterusun yuvarlak ligamentini oluşturan iki geçittir. Kasık kanalları erkeklerde daha büyük ve daha belirgindir. Orta çizginin her iki tarafında bir inguinal kanal vardır.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasık kanalları, kasık ligamanın orta kısmının hemen üstünde yer almaktadır. Her iki cinsiyette de kanallar ilioinguinal sinirleri içerir. Kanallar yaklaşık 3,75–4 cm uzunluğundadır. Erkeklerde çapı, derin kasık halkasında normal olarak 2 cm'dir (standart sapmada ± 1 cm).[1]

Kanallardan geçen yapılar, erkekler ve kadınlar arasında farklılık gösterir:

  • Erkeklerde: spermatik kord[2] + ilioinguinal sinir .
  • Kadınlarda: uterusun yuvarlak ligamenti + ilioinguinal sinir .

Klinik önem[değiştir | kaynağı değiştir]

Karın içerisinde bulunan bağırsak gibi yapılar karın boşluğundan anormal şekilde yer değiştirebilir. Bu yapıların kasık kanalından çıkması ve iç halkanın içinden geçmesi durumunda kasık fıtığı meydana gelir ve bu durum kısırlığa neden olabilir. İnguinal kanalın kadınlarda küçük olması nedeniyle kasık fıtığı erkeklerde kadınlardan çok daha yaygındır.

Kremasterik refleksi güçlü olan erkeklerin testisleri, sırtüstü gerçekleştirilen cinsel aktivite sırasında veya manuel olarak, kısmen veya tamamen inguinal kanala kısa bir süreliğine geri çekilebilir. Çocuklarda ve kasık yaralanması olan yetişkinlerde bu retraksiyon uzayabilir ve potansiyel olarak aşırı ısınmayla ilişkili kısırlığa neden olabilir.[3]

Ek resimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mitura, Kryspin; Kozieł, Sławomir; Pasierbek, Michał (2018). "Ethnicity-related differences in inguinal canal dimensions between African and Caucasian populations and their potential impact on the mesh size for open and laparoscopic groin hernia repair in low-resource countries in Africa". Videosurgery and Other Miniinvasive Techniques. 13 (1). ss. 74-81. doi:10.5114/wiitm.2018.72579. ISSN 1895-4588. 
  2. ^ "Anatomy Tables - Inguinal Region". 14 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2007. 
  3. ^ Mayo Clinic Staff. "Retractile testicle". Mayo Clinic. Mayo Foundation for Medical Education and Research. 24 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2018.