Kremasterik Refleks

Vikipedi, özgür ansiklopedi
A bölgesi (turuncu) genitofemoral sinir tarafından kontrol edilen duyu liflerini temsil eder; B bölgesi (yeşil) ilioinguinal sinir tarafından kontrol edilenleri temsil eder; C oku (kırmızı) bu refleksi elde etmek için cildin sıvazlanması gereken yönü ve yeri gösterir.

Kremasterik refleks erkeklerde görülen süperfisyal (deri yüzeyine yakın) bir reflekstir.

Bu refleks uyluğun superior (üst) ve medial (iç) kısmının sıvazlanması veya dürtülmesiyle oluşur. Normal tepki kremaster kasının ani kasılmasıyla testisin eş taraflı biçimde yukarıya çekilmesidir.

Daha spesifik olarak, bu refleks L1 ve L2 spinal sinirlerinin lifleri tarafından oluşturulan, genitofemoral sinirin duyu ve motor liflerini kullanır. Uyluğun iç kısmı sıvazlandığında, genitofemoral sinirin femoral dalının duyu lifleri ve ilioinguinal sinir uyarılır. Bunlar omurilikte sinaps yaparlar ve genitofemoral sinirin genital dalının motor liflerini etkinleştirirler. Bu da kremaster kasının kasılmasına ve testisin yükselmesine sebep olur.

Klinik durumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkek çocuklarda bu refleksin aşırı olabilr. Bu yüzden bazı durumlarda yanlış kriptorşidi tanısı konulabilir.

Kremasterik refleks testis torsiyonu, üst ve alt motor nöron hastalıkları ve L1-L2 omurga hasarından dolayı vücutta bulunmayabilir. Ayrıca bu olay bir fıtık ameliyatı sırasında ilioinguinal sinirin yanlışlıkla kesilmesiyle de oluşabilir.

Kremasterik refleks testiküler acil durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Kremasterik refleksin oluşması bir ayırıcı tanıdan testis torsiyonu ihtimalini elemez, fakat diğer skrotal ve tesiküler ağrıları ya da epididimit ihtimalini arttırır. Her halükarda, testis torsiyonu ihtimali çabuk bir şekilde elenemezse, nekroz sebebiyle testisin kaybı ihtimalini önlemek için bir testiküler Doppler ultrasonu ya da eksploratori cerrahi müdahalesi uygulanır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

"Definition: cremasteric reflex from Online Medical Dictionary"[ölü/kırık bağlantı]. Retrieved 2007-12-06.