İmparatorluk Muhafızları (Rusya)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmparatorluk Muhafızları
Лейб-гвардия
Konstantin Sarayı'nda İmparatorluk Muhafızları
Etkin1683-1917
Ülke Rus İmparatorluğu
SınıfıRus İmparatorluğu Rus İmparatorluk Ordusu
TipiKraliyet muhafızı
ParçasıTümen
SavaşlarıNapolyon Savaşları
Büyük Kuzey Savaşı
Rus Devrimi (1905)
I. Dünya Savaşı
Rus Devrimi (1917)

İmparatorluk Muhafızları veya Leib Muhafızları (RusçaЛейб-гвардия, romanizeLeyb-gvardiya), Rus imparatorunun kişisel muhafızları olan bir askerî birlikti. İlk olarak I. Petro tarafından siyasi amaçlı Streltsi'nin yerini almak üzere 1683'te kuruldu.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İmparatorluk Muhafızları, ilk olarak 1683 yılında I. Petro tarafından, hükümdara karşı bir isyan nedeniyle dağıttığı güvenilmez muhafız alayının yerini almak amacıyla Prusya modeline göre kuruldu.

İmparatorluk Muhafızları'nın zamanla boyutu ve çeşitliliği arttı ve imparatora doğrudan katılan hanedanlık birlikleri yerine İmparatorluk Ordusu içindeki tüm şubelerin seçkin bir birliği haline geldi. Bununla birlikte, imparatorluk ailesiyle çok sayıda bağlantı sürdürüldü ve muhafız alaylarının büyük kısmı, barış zamanında Sankt-Peterburg ve çevresinde konuşlandırıldı.

İmparatorluk Muhafızları, Napolyon Savaşları'nda ve Kanlı Pazar olarak bilinen 1905 ayaklanmalarını bastırılmasında önemli bir rol oynadı.

İmparatorluk Muhafızları, 1917'de Rus Devrimi'nin ardından lağvedildiler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Russia. Komitet ministrov. Kantseliariya (1896). "State defence". Statesman's Handbook for Russia. 1. Sankt-Peterburg: E. Thiele. s. 122. Erişim tarihi: 30 Mart 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]