İlos (mitoloji)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ilus (/ˈiːloʊs/; Ancient Greek: Ἶλος Ilos), Yunan mitolojisinde bir Truva kralıdır. Birden fazla mitolojik karakterin ismidir.[1]

  • Dardanos'un oğlu İlus, aynı zamanda Dardania'nın kurucusudur.
  • Tros'un oğlu İlus, Trova'nın kurucudur.
  • Ilus, Mermerus'un oğlu ve Iason ile Medea'nın torunu. Bu Ilus, Elis ve Olympia arasındaki Ephyra'da yaşıyordu. Odysseia'da anlatılan bir masalda Odysseus'a ev sahipliği yaptı, ancak Odysseus okları için Ilus'tan zehir istediğinde, ilahi intikam korkusundan reddetti.

İlus (Tros'un oğlu)[değiştir | kaynağı değiştir]

Ilus (/ˈiːloʊs/; Ancient Greek: Ἶλος Ilos), Yunan Mitolojisinde Ilios ya da Ilion (Truva) kentinin kurucusudur ve kente kendi ismini vermiştir. Ilus, Tros'un oğlu, Dardanos'un oğlu olan Erichthonius'un ise torunudur. Aynı zamanda Laomedon'un babasıdır.

İlus, gençliğinde Frigya'ya giderek, kralın düzenlediği oyunlara katılmıştır, güreş oyununu kazanmıştır. Ödül olarak 50 kadın ve erkek köle kazanmıştır ve kral bir kahin'in tavsiyesi üzerine İlus'a bir de benekli bir inek hediye etmiştir. Rivayete göre ineğin durduğu yerde İlus kendi şehrini kurabilecekti. İnek yürüyerek bir tepenin üzerinde durdu ve İlus, şehrini buraya inşa etti. Rivayete göre bu şehir İlios, yani Truva'dır.

İlus yeni kurduğu İlion'u, Dardania'ya tercih etmiştir. Kardeşi Assaracus, Dardania kralı olmuştur. Böylece Truvalılar aslında 2 krallığa bölünmüştürler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Eidinow, Esther (2017). The Oxford handbook of ancient Greek religion. Oxford, Birleşik Krallık: Oxford University Press. ISBN 978-0198810179.