İçeriğe atla

İlias Lalaunis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İlias Lalaunis
Kendi dilinde adıΗλίας Λαλαούνης
Doğum4 Ekim 1920(1920-10-04)
Atina, Yunanistan
Ölüm30 Aralık 2013 (93 yaşında)
Atina, Yunanistan
MilliyetYunan
MeslekKuyumcu , mücevher tasarımcısı , işadamı , girişimci
Etkin yıllar1966-2017
EvlilikLila Alcidzoglou
Çocuk(lar)4 kız
İlias Lalaounis Takı Müzesi.

İlias Lalaounis ( Yunanca: Ηλίας Λαλαούνης ; 4 Ekim 1920, Atina - 30 Aralık 2013 , Atina)[1] Yunanistan'da modern mücevher tasarımının öncüsü, Yunan tarihinden ilham alan koleksiyonlarıyla tanınan Yunan kuyumcu. 1990 yılında Fransa Güzel Sanatlar Akademisi Académie des Beaux-Arts'a kabul edilen tek kuyumcu.

Ilias Lalaounis, 4 Ekim 1920'de Yunanistan’ın başkenti Atina’nın Plaka mahallesinde doğdu. Ailesi Delphi kökenlidir. Atina Üniversitesinde siyaset ve hukuk okudu. Kuyumculuk işine amcası Ksenofon Zolotas’ın mücevher işinde çalışarak başladı. 1940 yılında firmanın yönetimini devraldı ve 1968 yılına kadar tüm mücevherleri tasarladı. Yunan Kuyumcular Birliği'ni kurdu ve ilk koleksiyonu olan Arkeoloji Koleksiyonu'nu Selanik Uluslararası Fuarı'nda sergiledi. 1969 yılında kendi şirketi Greek Gold'u kurdu.[2] İnsan vücudunu Minos Medeniyetinden ilham alan altın takılarla kaplayan Blow Up (1970) koleksiyonuyla ilgiyle karşılandı.[3] Ertesi yıl Atina'da Van Cleef , Bulgari , Rene Kern ve Harry Winston'ın da katıldığı uluslararası bir mücevher sergisi düzenledi . İran İmparatoriçesi Farah, İlias Lalaounis'i İran sanatından ilham alan bir mücevher ve obje koleksiyonu oluşturması için görevlendirdi ve bu koleksiyon Tahran'daki İmparatorluk Sarayı'nda sergilendi . 1970 ile 1978 yılları arasında çoğu Avrupa ülkesinde mağazalar açtı. İlk uluslararası mağazasını Paris'te Place Vendôme yakınındaki 364 rue Saint-Honoré'de açtı ve sergilenen mücevherlerin ilham kaynaklarını açıklayan kısa bir film çekti. O tarihten bu yana koleksiyonlarını sergilemek için düzenli olarak kısa filmler çekti. 1979 yılında New York'ta Beşinci Cadde ile 57. Cadde'nin köşesinde bir mağaza açtı . Bir yıl sonra Smithsonian Enstitüsü onu sanatı üzerine bir konferans vermeye ve Aşil Kalkanı koleksiyonunu Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi'nde sergilemeye davet etti.

Ilias Lalaounis, 1980'lerde yenilikçi koleksiyonlar oluşturmaya ve markasını uluslararası pazarlarda genişletmeye devam etti. Tokyo'daki mağazasının açılışında Japon sanatından esinlenerek bir mücevher koleksiyonu oluşturdu. Aynı yıl Hong Kong'da , Çin sanatının geometrik tasarımlarına çok benzeyen, Yunan geometrik dönemi çizimlerinden ilham alan bir mücevher koleksiyonunu sergilediği bir mağaza açtı. 1982'de Hong Kong'da ikinci bir mağazası açıldı. Helen of Troy koleksiyonunu Philadelphia'daki Penn Müzesi'nde serglendi. Texas’ın Houston şehri belediye başkanı tarafından kendisine fahri vatandaşlık verildi.[4]

1984 yılında mücevherin doğası ve işlevi üzerine felsefesini analiz ederek on dokuz koleksiyonunu sunduğu Metamorphoses kitabını yayınladı. Ilias Lalaounis'e göre mücevher basit bir dekoratif nesne değildir, bir mesaj taşımaktadır, iç yaşamın bir ifadesidir, uzak geçmişle bir bağlantıdır, bir sembol ve bir anıdır. Sanata yaptığı katkılardan dolayı kendisine Fransız hükümeti tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı ( Chevalier de l'ordre des Arts et Lettres ) ve Akademik Palmiye Komutanı Nişanı ( Commandeur des Palmes Académiques ) unvanları verildi.

Kasım 1987'de Kudüs Belediye Başkanı Teddy Kollek tarafından İsrail Müzesinde özel olarak düzenlenen bir sergide Kutsal Toprakların Hazineleri koleksiyonunu sunmak üzere davet edildi. Bu koleksiyon daha sonra New York, Londra ve Paris'te sergilendi. Ertesi yıl, değerli ve yarı değerli taşlarla süslenmiş altın ve gümüş kreasyonlardan oluşan bir koleksiyon olan Arabesk'i sundu. Türkiye Dışişleri Bakanı kendisini , Arabesk eserlerinin yanı sıra bir diğer tamamlayıcı koleksiyon olan Kanuni Sultan Süleyman'ı İstanbul İslam Eserleri Müzesi'nde sergilemeye davet etti . New York'ta Kuzey Amerika Kızılderililerinin sanatından ilham alan bir koleksiyon olan Ameridians'ı piyasaya sürdü ve 1991'de New York'ta Madison Avenue'da mağazasını açtı ve burada Kelt sanatından ilham alan koleksiyonunu sergiledi.

1994 yılında Atina'nın merkezinde Akropolis'in altında bulunan İlias Lalaounis Takı Müzesi'ni kurdu. Kalıcı sergide, 1940-1992 döneminde Lalaounis tarafından tasarlanan kırk beş koleksiyondan mücevherler ve mikro heykeller sergileniyor. [9] Ayrıca her Olimpiyat Oyunlarından önce Olimpiyat meşalesi rallisini başlatmak için kullanılan ve Ilias Lalaounis tarafından tasarlanan Olimpiyat meşalesi gibi bazı özel komisyonlar da bu müzede sergileniyor. İlias Lalaounis 1957'de Lila Altitzoglou ile evlendi.[5] Aikaterini, Demetra, Maria ve Ioanna adlarında dört kızları oldu.[6] Lalaounis 30 Aralık 2013'te Yunanistan'ın Atina kentinde öldü. [3] Firmanın yönetimini kızları devraldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Doornbusch, Esther (29 Haziran 2021). "Ilias Lalaounis". Hedendaagse sieraden (Felemenkçe). Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  2. ^ "Ilias Lalaounis". Ilias Lalaounis Jewelry Museum (İngilizce). Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  3. ^ "Décès de l'orfèvre grec Lalaounis, membre de l'Académie française des Beaux-Arts". Franceinfo (Fransızca). 31 Aralık 2013. 24 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  4. ^ "Fiche". web.archive.org. 8 Mart 2016. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Biographie Ilias Lalaounis Orfèvre". www.whoswho.fr. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Jeweler Ilias Lalaounis, 93, dies | eKathimerini.com". www.ekathimerini.com (İngilizce). 31 Aralık 2013. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2024.