İlerici Parti (Amerika Birleşik Devletleri, 1924–1934)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İlerici Parti, Robert M. La Follette'in 1924 seçimlerinde başkan adayı olması için kurulmuş bir siyasi partiydi. Diğer makamlar için aday göstermedi ve seçimlerden sonra ortadan kayboldu. Parti, demiryolları ve elektrik hizmetlerinin devlet mülkiyetinde olması, çiftçiler için ucuz kredi, çocuk işçiliğinin yasaklanması, işçi sendikalarına yardımcı olacak daha güçlü yasalar, sivil özgürlüklerin daha fazla korunması, Latin Amerika'daki Amerikan emperyalizmine son verilmesi ve herhangi bir başkanın ulusu savaşa sokmadan önce referanduma gidilmesi gibi ilerici pozisyonları savunuyordu.

La Follette, 1905 yılında Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'na seçildikten sonra ilericilerin lideri olarak ortaya çıkmıştı. La Follette 1912 seçimlerinde Cumhuriyetçilerinbaşkan adaylığına talip oldu, ancak destekçilerinin çoğu eski başkanın yarışa girmesinin ardından Theodore Roosevelt'e kaydı. La Follette, Roosevelt'in İlerici Partisi'ne katılmayı reddetti ve bu parti 1916'dan sonra çöktü. Ancak, İlericiler her iki büyük parti içinde de güçlü bir kuvvet olarak kalmışlardır. La Follette ve takipçileri 1924'te kendi İlerici Partilerini kurarak muhafazakar büyük parti adayları Cumhuriyetçi Parti'den Calvin Coolidge'e ve Demokrat Parti'den John W. Davis'e meydan okumuşlardır.

İlerici Parti, daha önceki Roosevelt destekçilerinden kentli, elit ve doğulu olanların aksine genellikle daha tarımcı, popülist ve orta batılı bakış açısına sahip olmaları ile ayrılan La Follette taraftarlarından oluşuyordu. Parti Temmuz 1924'te La Follette'in başkan adayı olduğu bir ulusal kongre düzenledi ve La Follete daha sonra Montana'dan Demokrat Senatör Burton K. Wheeler'ı aday adayı olarak seçti. Parti birçok çiftçi ve işçi tarafından desteklendi ve Amerika Sosyalist Partisi ve Amerikan İşçi Federasyonu tarafından da destek gördü.

1924 seçimlerinde parti sadece La Follette'in memleketi olan Wisconsin eyaletinde başarılı oldu. Ulusal halk oylarının %16,6'sını kazanan parti, Orta Batı ve Batı'da Alman Amerikalıların çoğunlukta olduğu ya da sendikal hareketin güçlü olduğu birçok bölgeyi de kazanmıştır.[1] Partinin oy oranı, başkanlık seçimleri tarihinde üçüncü bir partinin en iyi performanslarından birini temsil etmektedir. Seçimden sonra La Follette, 1925'teki ölümüne kadar Cumhuriyetçi Senatör olarak görev yapmaya devam etti. Ölümünden dokuz yıl sonra La Follette'in ailesi Wisconsin İlerici Partisi'ni kurdu ve kısa bir süre Wisconsin siyasetine hakim oldu.

İlerici Parti'nin Ulusal Komitesi son toplantısını 1927 yılında yapacaktır.[2] 1934'te Follette'in oğulları Wisconsin İlerleme Partisi'ni kurdu.

İlçe bazında 1924 Başkanlık seçim sonuçları.— açık = çoğunluk, yeşil = %50'nin üzerinde

Başkan adayı performansı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Başkan adayı Başkan yardımcısı adayı Alınan oy Yüzde Seçici oyları
1924



Robert M. La Follette



Burton K. Wheeler
4.831.706 #3 %16,6 13

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ See: K.C. MacKay, The Progressive Movement of 1924. New York: Columbia University Press, 1947.
  2. ^ Shideler, James (Bahar 1951). "The Disintegration of the Progressive Party Movement of 1924". The Historian. Taylor & Francis. 13 (2): 189-201. 9 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023.