İkarya Devleti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Devletin bayrağı
Devletin kullandığı bir başka bayrak
İkarya Devleti (kırmızı ile gösterilmiş)

İkarya Devleti (Yunanca: Πολιτεία Ικαρίας) 17 Temmuz 1912 tarihinde kurulan beş ay boyunca bağımsız kalan, kendi hükûmeti, silahlı kuvvetleri, ulusal bayrağı, arması, posta pulları ve ulusal marşı olan bağımsız bir ülke idi. Bu beş ay adanın ekonomisi için zor geçti. Yiyecek kıtlığı vardı ve İtalyan On İki Adası'nın bir parçası olma riski altındaydı. Kasım 1912'de, Balkan Savaşları nedeniyle bir gecikmeden sonra, İkarya resmen Yunanistan Krallığı 'nın bir bölümü oldu. Osmanlı İmparatorluğu, Yunanistan'ın İkarya ve diğer Ege adalarını ilhakını Londra Antlaşması (1913) ile tanıdı.

İkarya, 17 Temmuz 1912'de, İkaryalıların Türk garnizonunu kovarak bağımsızlığını kazandıkları tarihe kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olarak kaldı.[1] Bağımsızlığını kazanmasından ve Birinci Balkan Savaşı'nın patlak vermesinden sonra, İkarya'nın tek savaş gemis Kleopatra, savaş sırasında Yunanlar tarafından ele geçirilen Samos ve Sakız adalarına yiyecek ve erzak taşımak için kullanıldı.

Osmanlı askerlerinin kovulmasından bir gün sonra 18 Temmuz 1912'de İkarya Devleti (Πολιτεία Ικαρίας, Politía Ikarías) ilan edildi. Komşu Fornoz adaları da İkarya askerleri tarafından zapt edildi ve devletin bir parçası oldu. Ioannis Malahias (Ιωάννης Μαλαχίας), İkarya Devleti'nin ilk ve tek başkanı oldu.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ReferenceA isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "βιογραφίες των δημιουργών του". Ikaria News (Yunanca). 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2016.