İbranice Kitap Haftası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İbranice Kitap Haftası (İbranice: שבוע הספר העברי‎) İsrail’de her sene gerçekleşen ve bir hafta süren, İbranice edebiyatı kutlayan bir organizasyondur.

2005 İbranice Kitap Haftası
İsrail Müzesi, Kudüs

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

İbranice Kitap Haftası, ilk olarak 1926 yılında, Tel Aviv’deki Rothschild Bulvarı üzerinde gerçekleşen ve Masada Basın’ın kurucusu Bracha Peli tarafından düzenlenen bir günlük bir organizasyondu. Organizasyonun ilk başlardaki amacı, kitap satışlarına destek olmaktı.

İbranice Kitap Haftası boyunca, ülkenin her tarafında, kitap fuarları düzenlenmektedir ve yayın evleri de indirimlerle kitaplarını satmaktadırlar. Bütün kitap satanlar, bu hafta boyunca indirimli satışlar düzenler ve bu satışlar bir aya kadar uzayabilir. Son yıllarda, İbranice Kitap Haftası, on güne kadar uzatılmıştır.[1]

Kudüs’teki İbranice Kitap Haftası, 2017
Yazarlar. Arka soldan: Sivan Rahav-Meir, Dr. Asael Lubotzky, Yehoram Gaon

Kitap satışlarının yanı sıra, birçok edebiyat aktiviteleri yapılmaktadır. Bunların arasında, yazarlarla okurlarının bir araya gelmesi ve halka açık kitap okumaların yapılması vardır. Sapir Ödülü ödül töreni, İbranice Kitap Haftası döneminde gerçekleşmektedir. Medya, edebiyata bu dönem daha ağırlık vermektedir. Kudüs’teki mekanlar arasında, İsrail Müzesi, Özgürlük Çanı Parkı, Safra Meydanı ve eski Kudüs Demiryolları İstasyonu olmuştur.[2] Tel Aviv’deki fuar, Rabin Meydan’ında yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hebrew Book Week 2006". 21 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2019. 
  2. ^ "National Book Week". 6 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2019.