İbrahim Mirza (Timurlu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İbrahim Mirza
Timur İmparatorluğu'nun Herat'taki Sultanı
Hüküm süresi1457 – 1459
Önce gelenMirza Şah Mahmud
Sonra gelenEbu Said Mirza
Doğum1440
Ölüm1459 (18-19 yaşlarında)
DefinGevher Şad Türbesi, Herat
Diniİslam

İbrahim Mirza (1440 - 1459) on beşinci yüzyılda Herat'ın Timurlu hükümdarıydı. Timur'un torunlarından Alaüddevle Mirza'nın oğludur.

İbrahim, Ebul-Kasım Babür Mirza'nın ölümünün ardından Herat'ta iktidara geldi. Babür'ün yerine oğlu Mirza Şah Mahmud geçmişti ama henüz çocuk yaşta olduğu için iktidarı elinde tutma gücü zayıftı. İbrahim, Babür'ün ölümünden haftalar sonra Şah Mahmud'u devirdi ve böylece Horasan'ın hükümdarı oldu.

Temmuz 1457'de Maveraünnehir'in Timurlu hükümdarı Ebu Said Mirza istilalara başladı. Ebu Said Belh'i işgal etti ancak Herat'ı ele geçiremedi. Kısa bir süre sonra Kara Koyunlu Türkmenlerinden Cihan Şah da işgal etti ve Gürgan'ı işgal ettikten sonra İbrahim'i Astarabad dışında mağlup etti. İbrahim'in babası Alaüddevle Mirza yardım teklif etmek için Herat'ta onunla buluştu, ancak sonunda ikisi de bölgeden kaçtı. Cihan Şah 28 Haziran 1458'de Herat'a girdi ama kısa süre sonra geri çekildi. İbrahim topraklarını geri alamadı; onun yerine Horasan Ebu Said Mirza'nın eline geçti.

Kısa bir süre sonra İbrahim ve Alaüddevle Mirza, Sultan Sencer Mirza (Timur'un oğlu Ömer Şeyh'in torunu) ile Ebu Said Mirza'ya karşı bir ittifak kurdu. Karşıt güçler Mart 1459'da Serahs Savaşı sırasında karşılaştı ve Ebu Said onları mağlup etti. İbrahim ve babası kaçarken, Sultan Sencer Mirza idam edildi. İbrahim sadece birkaç ay sonra öldü; babası ise ertesi yıl öldü.

İbrahim Mirza (Timurlu)
Önce gelen
Mirza Şah Mahmud
Timurlu İmparatoru (Herat'ta)
(1457-1459)
Sonra gelen
Geçici Dönem (Kara Koyunlu), sonra Ebu Said Mirza