İbo Osman (Bekir Ağa)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İbo Osman (Bekir Ağa), Çukurova yöresinde gösterdiği başarılı silahlı mücadele ile bilinen Kuvayı milliyeci.

I. Dünya Savaşı sonrasında Adana ve yöresi Fransızlarca işgal edildiğinde kendiliğinden örgütlenen Kuvayı Milliyecilerdendir. Ayrıca Adana'dan batı cephesine giden Akıncılar Alayı ile 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluş mücadelesine katılmış olan, İstiklal madalyalı ulusal kahramandır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1877 yılında, Karaisalı’nın Kaşoba köyünde doğdu. Asıl adı Bekir’di. İbo Osman ismi aslında babasının ismiydi ama kendisi de bu isimle anıldı ve gerçek adı olan Bekir ismi çoğu kişi tarafından bilinmedi.[1] 1934'te Soyadı Kanunu çıktığında Atatürk tarafından kendisine Özçete is­mi verilmiştir.

Kurtuluş Savaşı'ndaki katkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Dünya Savaşı'ndan sonra Çukurova'nın Fransızlar tarafından işgali üzerine, Çukurova'daki mücadeleyi organize etmekle görevlendirilen Yüzbaşı Sinan Paşa komutasındaki Kurttepe grubuna bağlı olarak çetebaşılık yaptı. İlerleyen zamanda Memişli bölgesi müfreze komutanlığına ve Kurttepe grup komutanlığına atandı.

23 Kasım 1920'de Fadıl savaşlarında, uçak ve tank desteğindeki düşman birliklerini durdurmak için gösterdiği kahramanlıkla, zafer kazanılmasına büyük katkı verdi.

Okuryazar olmadığı halde, savaştaki başarılarından ötürü Atatürk tarafından teğmen rütbesi verilen İbo Osman, Dumlupınar ve Anafartalar'da savaştı ve gazi oldu.

Savaş sonrası Atatürk ile görüşmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Mart 1923'te, Adana'yı ziyaret etmekte olan Atatürk, Türkocağı Lokali'nde Kuva-i Milliye’ci gazilerle sohbet etmiş ve İbo Osman'dan savaş anılarını anlatmasını istemiştir. İbo Osman anılarını düşmana küfrederek anlatmak suretiyle Atatürk'ü çok güldürmüştür.[2] Atatürk onu Türk Tarih Kurumu’nun kurulma aşamasında yapılan kongreye bizzat davet etmiştir.

Savaş sonrasında yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

İbo Osman, savaş sonrasında çiftçiliğe geri döndü. Atatürk tarafından kendisine verilen Zincirlibağlar'daki verdiği toprakta çiftlik kurarak hayatını sürdürdü.

1966 yılında öldü. Öldüğünde Adana'da devlet töreni ike gömülmek istense de, vasiyetine uyularak, Kızıldağ Yaylası Çinçin Mezarlığına defnedildi.[1]

Ölümünün ardından[değiştir | kaynağı değiştir]

Hatırasını yaşatmak için Adana'da bir caddeye onun adı verildi.[kaynak belirtilmeli]

2022 yılında, yazar Yusıf Delikoca, "Milli Kahraman İbo Osman” adlı eseri yazdı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Saim Bey

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "KARAİSALI'NIN KÖŞETAŞLARI (13) İBO OSMAN". www.karaisalihaber.net. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023. 
  2. ^ "Atatürk'ün Adana'yı ziyareti". 5 Ocak Gazetesi. 23 Mart 2023. 17 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2023.