İMac G3

Vikipedi, özgür ansiklopedi
iMac
Orijinal "Bondi Mavisi" iMac
Ürün ailesiiMac
ArdılıiMac G4
eMac

Orijinal olarak iMac adıyla piyasaya sürülen iMac G3,[1] Apple Computer tarafından 1998'den 2003'e kadar satılan bir dizi Macintosh kişisel bilgisayarlarından biridir. iMac, on bir yıl aradan sonra 1996'da mali açıdan sorunlu şirkete geri dönen Apple'ın CEO'su ve kurucu ortağı Steve Jobs yönetimindeki Apple için ilk büyük yeni ürün sürümüydü. Jobs şirketi yeniden organize etti ve ürün yelpazesini basitleştirdi; iMac, ortalama tüketiciler için internete kolayca bağlanabilecek daha ucuz bir bilgisayar olan Apple'ın yeni tüketici masaüstü ürünü olarak tasarlandı.

iMac'in hepsi bir arada tasarımı, bilgisayarın PowerPC 7xx (G3 işlemcisi), bileşenleri ve bağlantısı aynı kasa içinde bulunan bir katod ışınlı tüp ekranı temel alır. Tasarım başkanı Jony Ive ve ekibi, iMac için önceki kişisel bilgisayarların görünümünden radikal bir şekilde ayrılan gözyaşı damlası şeklinde, yarı saydam plastik bir kasa geliştirdiler. iMac, seri bağlantı noktaları ve CD-ROM'lar ve USB bağlantı noktaları için disket sürücüleri gibi eski teknolojileri kullanmaktan da kaçındı.

iMac'e gelen tepkiler karışıktı;[2] gazeteciler, makinenin yeni kullanıcılar için iyi olacağını düşündüler ancak eski teknolojinin eksikliğinden şikayet ettiler veya fare ve klavyenin rahatsız olduğunu hissettiler. iMac, Apple'ın en hızlı satan bilgisayarı haline gelen ve kullanım ömrü boyunca 5 milyondan fazla satan ticari bir başarıydı. Orijinal model birkaç kez revize edilerek işlemci hızı, bellek, sabit disk alanı ve diğer özellikleri yükseltildi. iMac, Apple'ı finansal yıkımdan kurtarmakla kalmayıp bilgisayarları niş, teknik ürünlerden kitlesel tüketici modasına dönüştürmekle de tanınır. Yarı saydam plastik görünüm, diğer bilgisayarlar ve tüketici ürünleri tarafından benimsendi ve bu da Apple'ın yasal işlem başlatmasına yol açtı. G3 tabanlı model sonunda iMac G4 destekli bir halefi ile değiştirilirken, iMac G3'ün eğitim pazarlarındaki rolü eMac ile değiştirilecekti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "iMac G3 User's Guide (2002, Multilingual) - Apple Support" (PDF). Apple (İngilizce). 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mart 2023. 
  2. ^ "Apple'ın Tarihine Yön Veren Ürünlerden Biri: 20. Yılında iMac G3'ü Anıyoruz". Webtekno. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2023.